EU's storstilede investeringsplan har i løbet af de seneste år været med til at udløse investeringer for næsten 250 milliarder euro i virksomheder og infrastruktur.
Men pengene er i høj grad flydt uden om Danmark. Det skriver Finans.
Ud af EU's 28 medlemslande er Danmark placeret på en 24.-plads, når man sammenligner investeringerne i de enkelte lande med landenes bruttonationalprodukt (bnp). Kun Malta, Cypern, Luxembourg og Rumænien får færre penge fra EU's investeringsplan end Danmark.
Ny Europa-sektion på DenOffentlige
Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.
Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.
Det ærgrer Lars Magnus Christensen, der er cheføkonom i SMVdanmark, en organisation for 18.000 små- og mellemstore danske virksomheder.
Et af de vigtigste punkter i Juncker-planen, som investeringsplanen også er kendt som, er nemlig at skabe adgang til risikovillig kapital for Europas små- og mellemstore virksomheder.
- Kendskabet til Juncker-planens muligheder for finansiering er stadig for lille. Samtidig er der stadig et behov for finansieringsmuligheder blandt de små- og mellemstore danske virksomheder, siger han til Finans.
Kun Cypern, Malta, Luxembourg og Rumænien får mindre ud af Juncker-planen end Danmark.
Det viser nye opdaterede tal fra EU-Kommissionen. Til sammenligning ligger Finland og Sverige henholdsvis på en 7.-plads og en 15.-plads.
Fra EU-Kommissionen lyder det, at kendskabet til Juncker-planen til tider har været mangelfuldt i enkelte lande.
- Der er mange forskellige årsager til, hvorfor landene er placeret, som de er. Men den vigtigste er nok niveauet af information omkring investeringsplanen i de enkelte medlemslande, siger Jyrki Katainen, næstformand for EU-Kommissionen og kommissær for beskæftigelse, vækst, investering og konkurrenceevne, ifølge Finans.
Planen, der er opkaldt efter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har som mål at generere investeringer for samlet 315 milliarder euro i EU-landene i årene 2015, 2016 og 2017.
EU-Kommissionen og Den Europæiske Investeringsbank stiller selv garantier for 21 milliarder euro, mens de resterende milliarder skal komme fra private investorer.
/ritzau/