Politikere ønsker forskning og viden om alternativ behandling

17/07/2015 13:38

Nick Allentoft

Danskerne er storforbrugere af alternativ behandling, men svigtes, når det gælder information om effekten, lyder kritikken fra patientforeninger og politikere.

Patienterne er på herrens mark, når det gælder information om alternative behandlingsformer og de mange tusind mere eller mindre lødige kosttilskud, som danskerne køber masser af. 

Sådan lyder kritikken fra sundhedspolitikere og patientforeninger.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har over halvdelen af danskerne på et eller andet tidspunkt brugt alternativ behandling. Forbruget har været støt stigende gennem årene. 

- Så mange mennesker bruger alternativ behandling og spiser kosttilskud, som de dårligt ved, hvad der er i. Det er et kæmpe gråt marked, hvor nogle tjener enorme summer, og hvor der er alt for mange useriøse udbydere, siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Foreningens smerteplagede medlemmer er storforbrugere af alternative metoder.

- Men det er svært for patienterne at vide, hvad der virker, er skadeligt eller bare spild af penge. Derfor er der i højeste grad brug for en uvildig, offentlig institution, som kan oplyse om produkter og behandlinger og styrke forskningen, siger hun. 

Den tidligere regering nedlagde i 2012 ViFab (Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling) i forbindelse med en sparerunde. 

- Siden er der sket en åbenlys nedprioritering af alternativ behandling og formidling af ny viden på området. Det er både forkert og kortsigtet. Det er brug for noget tilsvarende igen, siger Witte. 

Også i den store paraplyorganisation Danske Patienter mener man, at det alternative område er forsømt.

- Rigtig mange patienter bruger alternativ behandling af den ene eller anden slags sammen med den traditionelle behandling. Og rigtig mange har gavn af det. Men det er svært at vide for både patienter og læger, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Derfor er det vigtigt, at man forsker i området, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Også han kalder nedlæggelsen af Vifab meget uheldig.

- Man lukkede centret og lagde området ind under Sundhedsstyrelsen, og så gik arbejdet i stå, men der er stort behov for noget seriøs viden om det her område, siger Lars Engberg.

Både Dansk Folkeparti og det nye parti Alternativet talte under valgkampen varmt for en styrket forskning og information på området. For den nye formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt, er det en vigtig prioritet, at det nye folketing tager opgaven op.

- Jeg vil klart arbejde for et "Vifab 2015", og det har jeg allerede sagt til sundhedsministeren. Der kan være ting, der skal gøres anderledes, og som vi kan forbedre. Men vi kan ikke leve med den nuværende nedprioritering af et område, som har betydning for så mange mennesker, siger hun. 

Carolina Magdalene Maier er sundhedsordfører for Alternativet, som har oprettelse af et forskningscenter for alternativ behandling og af alternative sundhedshuse på partiprogrammet. Hun er enig med Blixt.

- Der er brug for nogle midler til at forske og undersøge på det her område. Vi må tage befolkningens erfaringer alvorligt. Jeg tror, at man om 300 år vil tænke: Hvor var de dog uoplyste dengang, at de slet ikke forstod sammenhængen mellem krop og psyke og brugte det konstruktivt, siger hun.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce