Putin planlægger offentlig ydmygelse af ukrainske krigsfanger. Foto: Shutterstock
Putin planlægger offentlig ydmygelse af ukrainske krigsfanger. Foto: Shutterstock

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under parade

05/5/22 2:41

Jens Asbjørn Bøgen

Hvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

D. 9. maj markerer russerne sejren over nazisterne med en stort anlagt parade.

Det sker hvert år, men nu advarer menneskerettighedsorganisationen gulagu.net om, at årets parade bliver alt andet end festlig.

Ifølge organisationen har russerne nemlig planer om at ydmyge hele 500 ukrainske krigsfanger offentligt på Den Røde Plads i Moskva. Hvordan ydmygelsen eventuelt vil forløbe melder organisationen ikke noget om.

Det skriver den norske avis Dagbladet.

Har informationen direkte fra Kreml

Avisen har talt med grundlægger og leder af gulagu.net, Vladimir Osetsjkin, der fortæller, at de har informationerne fra Kreml, der er den politiske højborg i Rusland.

"Vore kilder er troværdige. Vi beder de russiske myndigheder om at opgive denne umenneskelige og nedværdigende ide", siger han.

Tyske krigsfanger tvunget til at marchere i Moskva

Det kan lyde som en utænkelig ide, selv efter Vladimir Putins standarder. Men desværre viser historien, at Rusland godt kan finde på at bruge krigsfanger til offentlig propaganda.

Under Anden Verdenskrig blev hele 57.000 tyske krigsfanger nemlig tvunget til at marchere gennem Moskva til offentligt skue. Formålet var at vise Sovjetunionens styrke og overmagt.

"At marchere krigsfanger over Den Røde Plads i et primitivt forsøg på at ydmyge er det reelle barbari. Det vil udgøre et ekstremt eklatant brud på alle konventioner, som handler om behandling af krigsfanger, og det vil skabe en voldsom negativ respons i Vesten. Det vil være at synke ufatteligt dybt."

Så kontant lyder meldingen til avisen fra den norske professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets Høgskole, Sven G. Holtsmark.

Ikke sandsynligt, men ikke utænkeligt

Professoren mener dog ikke, at det er særligt sandsynligt, at russerne vil synke så dybt. Samme melding lyder fra den polsk/norske Ruslands-ekspert, Jakub Godzimirski.

Ingen af de to eksperter vil dog afvise, at verden d. 9. maj bliver vidner til et forfærdeligt syn.

"Vi har set, at Putin har taget valg, der har været vanskelige at se komme, så det kan ikke helt udelukkes. Jeg tror dog ikke, det vil tjene ham", siger Godzimirski til Dagbladet.

Den 9. maj har længe været omtalt som en dato, der kan betyde enten afslutning på krigen i Ukraine eller en optrapning af kampene. Hvis Putin bruger den russiske helligdag til at erklære officielt krig mod Ukraine, får han nemlig mulighed for at indkalde de russiske reserver.

Samtidig forventer flere, at han vil bruge d. 9. maj til officielt at annektere de to østukrainske udbryderrepublikker Donetsk og Luhansk, hvor der lige nu foregår voldsomme kampe.

11.000 soldater skal markere helligdagen

Uanset hvad der ender med at ske d. 9. maj, har talrige medier i dag bragt billeder og videoer af de russiske tropper, der holder generalprøve på den stort anlagte parade.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

03/5/22 4:55

Meningsmåling: Blå blok i problemerHvis der var valg i morgen, ville statsministeren i Danmark stadig hedde Mette Frederiksen.