Thorning tvivler på grænseaftale

S-formand Helle Thorning tvivler på, at dansk grænseaftale overholder Schengen. Statsministeren afviser.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt føler sig ikke overbevist om, at Danmark med regeringens og Dansk Folkepartis aftale om øget kontrol ved grænsen overholder EU's regler og Schengenaftalen om åbne grænser.
Det siger hun på vej ind til et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn torsdag, hvor statsministeren drøfter det forestående EU-topmøde med de øvrige partier - blandt andet på baggrund af et brev fra EU-Kommissionens formand, hvor han lægger vægt på, at landene skal overholde netop de aftaler.
- Nej, det gør jeg ikke. Men før man skyder på kommissionsformand Barroso, så vil jeg sige, at han har sendt et brev til alle de europæiske lande, og hvis regeringen føler sig truffet, så er det nok, fordi de ikke har evnet at fortælle, at vi vil overholde de aftaler, vi laver med andre lande, siger hun.
Ifølge Berlingske er der klar adresse til Danmark i Barrosos formuleringer om, at Kommissionen "ikke vil tøve" med at reagere imod ethvert tiltag, der kan true den frie bevægelighed. Og en central kilde i EU-Kommissionen siger til avisen, at "Danmark nævnes af gode grunde ikke - ligesom andre lande heller ikke nævnes - men Danmark og den danske grænseaftale er med i betragtningen."
Statsministeren siger dog til avisen, at han ikke føler sig truffet.
- Jeg har ikke indtryk af, at det forholder sig sådan efter at have talt med både Barroso og Van Rompuy, siger Lars Løkke Rasmussen, som onsdag havde samtaler med både kommissionsformanden samt Tysklands kansler Merkel og EU's præsident, Herman Van Rompuy.
- Vi er fuldgyldige tilhængere af Schengen, og vi kan se alle fordelene ved det. Nu laver vi så en opjusteret toldkontrol med fuld respekt for det. Det er ikke mit indtryk oven på de tre samtaler med Merkel, Van Rompuy og Barroso, at der er noget dansk "issue" (problem, red
.) I øvrigt er vi i en god aftalt dialog med Kommissionen om, hvordan vores aftale kan implementeres, så den overholder vores forpligtelser, siger Løkke til Berlingske.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer