Nyt ekspertpanel skal være med til at forny den offentlige sektor

Hvordan får vi afprøvet og udbredt viden om fremtidens velfærd? For at finde svar på det spørgsmål skal et nyt innovationspanel fungere som inspiration og sparringspartner for Center for Offentlig Innovation. Panelet består af 21 eksperter med særlig viden og erfaring inden for offentlig innovation.

Hvordan ser fremtidens daglige drift i den offentlige sektor ud? Hvor findes de nye, gode eksempler på service og arbejdstilrettelæggelse i dag, og hvordan får vi spredt og forankret dem på sygehuse, rådhuse, plejecentre og skoler landet over?

FOKUS: 30 år med moderniseringer

30 år med moderniseringer

Se vores interviewserie med centrale beslutningstagere.

Læs alle artikler her 

Det er et hovedspørgsmål for Center for Offentlig Innovation, som netop er begyndt sit arbejde, og som regeringen sammen med parterne på det offentlige arbejdsmarked står bag.

Nu får centret et stærkt samspil med et innovationspanel, der består af 21 eksperter med særlig viden og erfaring inden for offentlig innovation. Panelet skal give input fra forskningsverdenen og fra praktisk arbejde med offentlig innovation. Center for Offentlig Innovation kan løbende trække på paneldeltagernes viden og sparre med dem om f.eks. nye former for arbejdstilrettelæggelse i daginstitutionen, vejafdelingen, sygehusapoteket eller fængslet.

Leder af Center for Offentlig Innovation Pia Gjellerup ser frem til samarbejdet med innovationspanelet.

- Jeg er imponeret over den viden og erfaring, som panelet samlet set repræsenterer. Det er helt centralt for Center for Offentlig Innovation, at vi formår at opsøge og bringe den viden i spil, som allerede findes. Det gælder hos de mange medarbejdere, der arbejder med de daglige opgaver. Men det gælder også den ekspertviden om offentlig innovation, som findes på forskningsinstitutioner og hos nøglepersoner med betydelig praktisk erfaring. Ved at udnytte de mange ressourcer, som panelet besidder, styrkes vores arbejde i Center for Offentlig Innovation, og vi kan give medarbejdere og ledere i den offentlige sektor nye og bedre muligheder for at lære af hinanden, kopiere gode idéer og udvikle nye arbejdsmetoder," siger Pia Gjellerup.

Panelet samles i løbet af foråret 2014 til en camp, hvor de skal møde hinanden og drøfte konkrete problemstillinger sammen med Center for Offentlig Innovation.

Fakta: Innovationspanelets 21 eksperter

 • Annemette Digmann, innovationschef, Region Midtjylland
 • Astrid Læssø Christensen, direktør, Mandag Morgen Velfærd
 • Christian Bason, innovationschef, MindLab
 • Diana Arsovic Nielsen, direktør, Syddansk Sundhedsinnovation
 • Flemming Eriksen, leder af Idéklinikken, Region Nordjylland
 • Jens Chr. Birch, tidligere kommunaldirektør, rådgiver og adjungeret professor ved CBS
 • Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, Aarhus Universitet
 • Kasper Edwards, seniorforsker, DTU
 • Klaus Majgaard, tidl. kommunaldirektør, konsulent og adjungeret professor ved CBS
 • Kristian Lyk-Jensen, konstitueret vicedirektør, Bygningsstyrelsen
 • Line Groes, direktør, IS IT A BIRD
 • Lotte Bøgh Andersen, professor MSO, Aarhus Universitet og KORA
 • Lotte Darsø, lektor, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet
 • Mogens Pedersen, kommitteret i Finansministeriet og bl.a. formand for Statens IT-projektråd
 • Niels Thyge Thygesen, associate professor, CBS
 • Poul Erik Mouritzen, professor, SDU
 • Tim Jeppesen, tidl. kommunaldirektør i Fredericia og tidl. direktør for KREVI
 • Thomas Hammer-Jakobsen, ledende partner, Copenhagen Living Lab
 • Trine Petersen, seniorkonsulent, Videnspredning i Sundhedsvæsenet (ViS)
 • Vincent Fella Hendricks, professor i formel filosofi, KU
 • Yvonne Barnholdt, velfærdsdirektør i Roskilde Kommune

 

Baggrund

Regeringen aftalte sammen med Akademikerne, Danske Regioner, FTF, KL og OAO i juni 2013 syv principper for modernisering af den offentlige sektor. Center for Offentlig Innovation er oprettet med afsæt i principperne og for at fastholde og understøtte den konstruktive dialog om modernisering af den offentlige sektor. Læs mere om  syv principper for samarbejde om modernisering .

Center for Offentlig Innovation indgår i regeringens aftaler om kommunernes og regionernes økonomi for 2014. Der er afsat 28 mio. kr. over tre år (2014-2016) til drift af centret. Læs mere om Center for Offentlig Innovation  og besøg centrets hjemmeside på  www.coi.dk

Center for Offentlig Innovation er fuldt etableret den 3. februar 2014, hvor medarbejderne tiltrådte. Herefter udgøres centret af centerleder Pia Gjellerup samt chefkonsulenterne Majken Præstbro, Monica Andersen og Ole Bech Lykkebo.

 

Emneord: Center for Offentlig Innovation, Pia Gjellerup, NPM, Moderniseringsprogrammet, Styring, Innovation, Modernisering, Tillidsreform, Tag faget tilbage
Social- og Indenrigsministeriet på DenOffentlige.dk Økonomi- og Indenrigsministeriet
Aktivitet: Artikler: 22 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.02.14 Pia Gjellerup
  Hilsen fra Center for Offentlig Innovation

  Der efterspørges i kommentarerne praktiske politiske folk og de dagligdags praktikere i det innovationspanel, der skal være sparringspart for Center for Offentlig Innovation. Men de to grupper er ikke målet for panelets opgave. Panelet skal bidrage til centerets arbejde med den forskningsbaserede viden på området og med ledelsesmæssige erfaringer i at omsætte denne viden. Vi vil i centeret skulle arbejde med både politiske beslutningstagere overalt i den offentlige sektor og – ikke mindst – med hverdagens praktikere. Det gælder både medarbejdere og ledere. Dem skal vi ikke nå via et enkelt panel, men gennem løbende kontakt i centerets daglige arbejde. Ellers lykkes arbejdet ikke.

 • 27.02.14 Henrik Brade Johansen, byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk
  Hvor er de folkevalgte henne?

  Det er et tidens tegn, at effektivisering kræver en hulens masse embedsmænd, DJØFfere, eksperter og hvad har du.
  Der er sket en massiv effektivisering af især den kommunale sektor i gennem de senere år - og den fortsætter. Det, der er brug for nu er dels at staten selv gennemgår den samme hestekur, dels at nogen får afmonteret de alt for mange bureaukratiske regler, der lægger kommunerne i en spændetrøje. Det snakkes der meget om......
  Men med opgavebeskrivelsen for dette center kan man frygte at det bliver endnu en statslig monolit, der skal foreslå nye regler, indberetninger, særlige puljer og bureaukrati for hvordan man løser problemerne ude i virkelighedens kommuner og institutioner.
  Tankevækkende nok har man ikke medtaget en eneste politiker i panelet, som måske ellers var dem, der kunne bibringe det hele lidt praktisk realisme.

 • 25.02.14 Jens Carlsen
  Centralisering - forsikring mod forandring

  OG endnu engang skal samfundets problemer løses ved udpegning af et centralt, nationalt ekspertudvalg - selvom de problemer, der skal løses er lokale og forskellige fra gang til gang. Altså vil der igen ikke ske noget særligt - MONikke, det i virkeligheden er det, der driver vores beslutningstagere ... angst for forandring. Centralisering af initiativer er en af de sikre forandringsdræbere.

 • 25.02.14 Louise Søndergaard Sørensen
  Masser af direktører og kloge hoveder

  Hvor er de innovative medarbejdere; dem, der til dagligt støder på problemstillingerne, dem, der ved, hvordan man kan gøre det bedre og mere effektivt? Dem, der har fingrene i "bolledejen"?
  Det er efterhånden det, der egentlig er det største problem i vores samfund, alle de kloge mennesker, der er kloge på papiret og har diverse akademiske titler; hvor er deres praktiske erfaring, hvordan sikrer de, at det er gangbart nede "på gulvet"?
  Se bare vores folketing; "cand. en hulens masse" men de færreste kender arbejdsmarkedet på egen krop Få nu fat i de folk, der kender det hele indefra, det er den eneste måde vi sikrer, at det holder også i den skarpe ende!
  Det meste kan se pænt ud og gangbart i teorien, når det så skal implementeres i virkeligheden, knækker filmen som regel.
  Men held og lykke! Der er nok nogle kloge hoveder, der har tænkt en masse tanker....

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også