Nyttejob: Hver anden udebliver

Velfærd

17/03/2014 09:58

Hellere undvære kontanthjælpen end at feje fortov. Unge siger nej til at arbejde for kontanthjælpen.

Nej tak. Så hellere selv finde et job, tage et lån eller satse på, at mor og far vil hjælpe.

Op mod halvdelen af unge på kontanthjælp takker nej til beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) nye nyttejob.

Indsamling af affald i gågaden, alt-mulig opgaver på et plejehjem eller lugning af ukrudt virker så afskrækkende, at de vender den offentlige hjælp ryggen.

En rundringning foretaget af Ritzau til en række af landets store og mellemstore kommuner viser, at udsigten til at skulle arbejde for kontanthjælpen får mellem 40 og 70 procent til at takke nej.

I Horsens Kommune var det eksempelvis kun godt hver tredje, som mødte op i den forgangne uge. Andre uger omkring halvdelen, siger Per Fjord, afdelingsleder på Jobcenter Horsens.

- Nogle er lovligt fraværende på grund af sygdom. Andre udebliver uden grund, og da det ligger i ordningen, at man skal yde noget for kontanthjælpen, kan vi stoppe ydelsen, og det var vi gjort i flere tilfælde, siger Per Fjord.

I Aarhus Kommune er der oprettet 240 nyttejob, primært på kommunens ældrecentre, hvor kontanthjælpsmodtagerne skal hygge om de ældre eller hjælpe med praktiske opgaver.

Ifølge jobcenterchef Christian Schacht-Magnussen falder omkring 40 procent fra, inden de er begyndt.

- Nogen finder selv et job, andre begynder på noget studieforberedende, og så er der formentlig en gruppe, som bliver forsørget af deres forældre, siger Christian Schacht-Magnussen.

I Svendborg Kommune er jobcenterchef Birgit Bagge ikke overrasket over, at tilbuddet om et nyttejob får mange til at "fortryde i døren".

- I gamle dage hed det straksaktivering, og da oplevede vi samme skræmmeeffekt. Har de unge mulighed for at låne penge af forældrene eller finde et job eller studie, så gør de det, siger Birgit Bagge.

Nyttejob, som er en del af regeringens nye kontanthjælpsreform, har ifølge Mathias Herup Nielsen, ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, to formål.

På den ene side at holde unge væk fra offentlig forsørgelse, og samtidig sikre at de, der ikke er i stand til det, føler, at de udfører en meningsfuld opgave.

- Men noget tyder på, at der er mange som ikke føler, at det giver mening at feje fortov eller samle skrald. Målt på det parameter er ordningen ikke blevet nogen succes, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce