Østrig efterforsker Geert Wilders for at opildne til had

Anklagemyndighed i Wien oplyser ikke, hvilke kontroversielle udtalelser, Wilders efterforskes for.

Østrigsk politi har indledt en efterforskning af Geert Wilders på mistanke om, at den islamkritiske hollandske politiker kan have opildnet til had under et besøg i den østrigske hovedstad, Wien, i marts.

En talsperson for anklagemyndigheden i Wien bekræfter, at der er indledt en efterforskning mod Wilders, men vil ikke oplyse yderligere - heller ikke, hvilke kontroversielle udtalelser han skal have stået bag i forbindelse med besøget i Wien.

De nye anklager kommer samtidig med, at der er en anden efterforskning i gang, der skal klarlægge, om Wilders anvendte hadsk tale og opildnede til had mod marokkanere under et valgmøde i byen Haag i sit hjemland sidste år.

Wilders talte på et møde i Frihedspartiet i marts. Det højreorienterede parti, der oplevede massiv fremgang under den nu afdøde partileder Jörg Haider, er nu under ledelse af Heinz-Christian Strache og står til 30 procents opbakning i meningsmålingerne.

Det var Strache, der havde inviteret Wilders til at tale. De to politikeres partier gik i sidste måned sammen med andre højrefløjspartier i Europa-Parlamentet.

I 2007 blev Wilders frikendt for anklager om hadsk tale, efter han havde udtalt sig stærkt kritisk om islam.

Han har ofte sagt, at Vesten er i "krig" med islam. Det har skaffet ham flere dødstrusler på halsen som har medført, at han i dag lever under politibeskyttelse.

Det er dog ikke kun muslimer, der er mål for Wilders' vrede. Han har også udtalt sig meget kritisk om blandt andet østarbejdere og om EU.

Wilders' parti er i de nyeste meningsmålinger Hollands næststørste.

/ritzau/Reuters

Emneord: Islam, Islamkritikere, Geert Wilders, Wien, Østrig, Udland, Frihedspartiet, Jörg Haider, Heinz-Christian Strache
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.