Østrig efterforsker Geert Wilders for at opildne til had

Anklagemyndighed i Wien oplyser ikke, hvilke kontroversielle udtalelser, Wilders efterforskes for.

Østrigsk politi har indledt en efterforskning af Geert Wilders på mistanke om, at den islamkritiske hollandske politiker kan have opildnet til had under et besøg i den østrigske hovedstad, Wien, i marts.

En talsperson for anklagemyndigheden i Wien bekræfter, at der er indledt en efterforskning mod Wilders, men vil ikke oplyse yderligere - heller ikke, hvilke kontroversielle udtalelser han skal have stået bag i forbindelse med besøget i Wien.

De nye anklager kommer samtidig med, at der er en anden efterforskning i gang, der skal klarlægge, om Wilders anvendte hadsk tale og opildnede til had mod marokkanere under et valgmøde i byen Haag i sit hjemland sidste år.

Wilders talte på et møde i Frihedspartiet i marts. Det højreorienterede parti, der oplevede massiv fremgang under den nu afdøde partileder Jörg Haider, er nu under ledelse af Heinz-Christian Strache og står til 30 procents opbakning i meningsmålingerne.

Det var Strache, der havde inviteret Wilders til at tale. De to politikeres partier gik i sidste måned sammen med andre højrefløjspartier i Europa-Parlamentet.

I 2007 blev Wilders frikendt for anklager om hadsk tale, efter han havde udtalt sig stærkt kritisk om islam.

Han har ofte sagt, at Vesten er i "krig" med islam. Det har skaffet ham flere dødstrusler på halsen som har medført, at han i dag lever under politibeskyttelse.

Det er dog ikke kun muslimer, der er mål for Wilders' vrede. Han har også udtalt sig meget kritisk om blandt andet østarbejdere og om EU.

Wilders' parti er i de nyeste meningsmålinger Hollands næststørste.

/ritzau/Reuters

Emneord: Islam, Islamkritikere, Geert Wilders, Wien, Østrig, Udland, Frihedspartiet, Jörg Haider, Heinz-Christian Strache
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.