Offentlige topchefers lønstigninger møder kritik

De 22 departementchefer er steget 39 procent i løn fra 2006 til 2015 , så de nu får 1.873.150 kr. om året i gennemsnit, viser tal fra Moderniseringsstyrelsen.

Departementschefer i ministerierne, kommunaldirektører i kommunerne og koncerndirektører i regionerne har fået markante lønstigninger hele vejen gennem krise og sparetider.

De 22 departementchefer er steget 39 procent i løn fra 2006 til 2015 , så de nu får 1.873.150 kr. om året i gennemsnit, viser tal fra Moderniseringsstyrelsen.

Kommunaldirektører og koncerndirektører har i kølvandet på strukturreformen også oplevet et stort lønhop på henholdsvis 34,2 og 33 procent fra august 2007 til august 2015. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL.

Det skriver Ugebrevet A4.


Formand Dennis Kristensen hos FOA mener at udviklingen er urimelig og udtryk for, at den bedst stillede del af danskerne er ved at stikke af fra resten af samfundet.

- Det bekræfter billedet af, at nogle malker, mens andre har måttet holde igen under den økonomiske krise - ikke mindst i årene 2008 til 2012, hvor den offentlige sektor var hårdt spændt for, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Han peger på, at den nederste fjerdedel af befolkningen samlet set har haft tilbagegang i realindkomsten i samme periode.

Dennis Kristensen får opbakning fra professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, som mener, at de stigende lønninger vidner om en 'selvovervurdering' hos mange offentlige topchefer.

- Det er forargeligt, at dem, der står og messer at der ikke er råd til lønstigninger til almindelige mennesker, giver sig selv endnu højere lønstigninger. Man kan også kalde det ubehøvlet selvbetjening, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Han kan ikke se, at topchefernes indsats kan retfærdiggøre en større lønstigning, end den man har set hos almindelige lønmodtagere i de forgange år.

Formanden for Offentlige Chefer hos DJØF, som repræsenterer de offentlige topchefer ved lønforhandlinger med stat, kommuner og regioner, Henning Thiesen, er uenig med Dennis Kristensen og Henning Jørgensen.

- De offentlige arbejdsgivere betaler ikke mere, end de er nødt til at betale. Man må op på et vist lønniveau, hvis man vil have de rigtige mennesker til at drive de store offentlige virksomheder, siger Henning Thiesen.

Som årsag til de store lønstigninger peger han på, at på at de offentlige topchefer de seneste år i stor stil er gået fra at være tjenestemandsansatte til åremåls- og kontraktansatte. De to ansættelsesformer giver et løntillæg på 10 til 25 procent, fordi de er tidsbegrænsede.

Borgmester i Høje Taastrup og formand for Løn- og Personaleudvalget hos KL, Michael Ziegler (K), forklarer, at der i dag er færre chefer i kommunerne, og at chefernes samlede andel af den kommunale lønsum faldet fra 1,7 procent i 2007 til 1,64 procent i 2015. Det viser ifølge Michael Ziegler, at der er blevet slanket på den ledelsesmæssige side i kommunerne.

- Det er til gavn for Dennis Kristensens medlemmer. For det gør, at man kan friholde basispersonalet fra besparelser, når man skal lave budgetterne, siger Michael Ziegler til Ugebrevet A4.

Ifølge Michael Ziegler ville kommunerne løbe en stor risiko, hvis ikke de forsøgte at fastholde de dygtigste topchefer i den offentlige sektor. Han peger på, at det vil gå ud over de almindelige lønmodtagere, hvis budgetterne løber løbsk, fordi man ikke har ansat de mest egnede.

Emneord: Topledere, Lønninger, Højtlønnede, Henning Jørgensen, Dennis Kristensen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1824 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 12.01.18 Ledelse
  Husk de nye takster, når du udbetaler løn i 2018

  Har du ansatte på lønningslisten, er der en række ting, du skal være opmærksom på ved årsskiftet. Som det er tilfældet hvert år, er der en stribe takster, der ændrer sig i det nye år. Du skal også være sikker på at få placeret feriepengene rigtigt.

 • 01.11.17 Velfærd
  FOA, 3F og Lærerne går i kamp for folkeskolen: Skal være Fællesskabets skole

  Ny antologi og et dogmesæt fra de tre forbund skal sætte fokus på folkeskolen som en demokratisk grundpille og en forudsætning for, at det enkelte barn kan vokse op og deltage i og bidrage til samfundet.

 • 16.11.15 Velfærd
  Pæn lønstigning til lederne i Danmark

  Lederne fra de private virksomheder kan glæde sig over et plus i den månedlige lønoverførsel det seneste år på 2,6 procent. Det er den største lønstigning siden 2011, viser den nye lønstatistik fra Lederne.

 • 05.10.15 Ledelse
  FOA: Konkursbølge kan undgås

  Konkursbølgen i plejesektoren kan undgås, hvis der indføres håndfaste krav til virksomhedernes økonomiske polstring, før de får tilladelse til at udøve pleje og omsorg over for ældre. Det mener FOA.

 • 28.06.15 Velfærd
  FOA: Regeringsgrundlag skuffer fagbevægelsen

  Der kommer ikke mere velfærd ud af hverken skattestop, lavere kontanthjælp eller sænkelse af topskatten med fem procentpoint, mener FOAs formand, der kvitterer for indbydelsen til trepartsforhandlinger.