Offentligt ansatte demonstrerer i 74 danske byer torsdag

Drop milliardbesparelserne og giv os tryghed og mere velfærd, lyder det på en række demonstrationer i hele landet torsdag, skriver Avisen.

Sådan lyder budskabet, når pædagoger, sosu-assistenter og andre offentligt ansatte torsdag 12. maj går på gaden sammen med initiativet VelfærdsallianceDK i demonstrationer i 74 byer landet over.

Det gør de for at markere utilfredshed med regeringens planer om det såkaldte omprioriteringsbidrag, der vil betyde besparelser i de kommunale budgetter frem mod 2019.

- De massive sparerunder, der har været i den offentlige sektor de senere år, har presset de ansatte voldsomt. Dagligt kan vi læse historier om ansatte, der går ned med stress, har elendigt arbejdsmiljø og alt for mange arbejdsopgaver, siger Jan Hoby, talsperson for VelfærdsallianceDK og næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, til Avisen.dk.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Omprioriteringsbidraget vil være dråben, der får bægeret til at flyde over, for det vil i sidste ende betyde færre hænder til opgaverne og dårligere service til borgerne, fortsætter han.

Tirsdag indledte regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) forhandlingerne om en ny økonomiaftale.

I år er den helt store knast i forhandlingerne regeringens ’omprioriteringsbidrag,’ der betyder, at kommunerne hvert år skal finde besparelser på én procent årligt – svarende til 2,4 milliarder kroner hvert år frem til 2019. En del af pengene vil dog blive tilbageført til kommunerne i 2017 - men til områder som regeringen fastlægger.

På trods af den aftale vil VelfærdsallianceDK have omprioriteringsbidraget droppet helt.

Borgmester i Helsingør og tidligere konservativ minister Benedikte Kiær (K) er taler ved torsdagens demonstration i Helsingør. Hun kalder det "molbo-agtigt," at kommunerne først skal betale ved kasse ét og derefter muligvis at få millioner retur, som de ikke på forhånd ved, hvad kan bruges til.

- Det gør jo, at vi kan stå og sige farvel til nogle medarbejdere, som vi så skal ansætte igen nogle måneder senere. Det ødelægger muligheden for en fornuftig økonomiplanlægning, siger Benedikte Kiær til Avisen.dk.

I Venstre afviser finansordfører Jacob Jensen, at omprioriteringsbidraget automatisk vil føre til fyresedler og lavere service.

Han forstår godt, at de offentligt ansatte er bekymrede, men det skyldes den måde, omprioriteringsbidraget bliver kommunikeret ud på af kommunalpolitikerne.

- Når de oversætter det med, at vi som det første skal ud og fyre i børnehaver, på skoler og på ældrecentret, så kan jeg godt forstå, at man som ansat bliver bekymret. Her er det min påstand, at det slet ikke behøver være kernevelfærden, der står i første række, siger Jacob Jensen til Avisen.dk.

I stedet bør kommunalpolitikerne se på, om der skal findes besparelser på kultur- og fritidsområdet og i administrationen, samtidig med at kommunerne kunne vælge at sende flere opgaver i udbud for at effektivisere mere, mener han.

FAKTA:

Udover støtte fra flere afdelinger og foreninger fra fagbevægelsen har initiativet opnået støtte fra bl.a.: 

 • Alternativet i Odsherred
 • Bekæmp fattigdom NU
 • Danmarks Kommunistiske Parti
 • Foreningen Folkeskoleforældre
 • Flygtningebevægelsen Welcome to Denmark
 • Folkebevægelsen for Social Retfærdighed
 • Internationale Socialister
 • Kommunistisk Parti
 • Kvinderådet
 • TID TIL FRED - Aktiv mod krig
 •  

Læs mere om initiativet her

Emneord: Velfærdsdebatten, Velfærdsalliancen, Jacob Jensen, Venstre, Jan Hoby, Benedikte
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.