Oliver Stone laver film om whistlebloweren, der fik spioner i hælene

Ved hjælp af kæresten Lindsay Mills forklarer instruktøren Oliver Stone, hvordan Snowden bliver whistleblower.

Den erfarne og prisbelønnede instruktør Oliver Stone har været på uprøvet grund med sit filmportræt af Edward Snowden, der har premiere torsdag.
 
Men historien om læk af enorme mængder data og et sterilt univers af computere, kabler og lige så robotagtige mennesker var så vigtig, at den skulle fortælles, siger den Oscar-vindende instruktør. 
 
Nøglen til et mere klassisk Hollywood-format fandt han i Snowdens kæreste, Lindsay Mills.

- Lindsay Mills er vigtig. Nogen synes det er for meget. Men helt ærlig, uden hende har man ikke et menneske. Så har man kun en mand, som arbejder i et system, der er meget umenneskeligt, siger Oliver Stone. 

Instruktøren er i København tirsdag for at promovere sin film, og han møder flere danske medier for at fortælle om mødet med den 33-årige computernørd, der i øjeblikket bor i Moskva og fortsat frygter at blive udleveret til retsforfølgelse i USA. 
 
I filmen bidrager Mills med sit mere samfundskritiske sind til at forklare forvandlingen af den socialt hæmmede og regeringsloyale nørd til whistleblower.
 
- Snowden havde svære odds. Han står helt alene. Han afslørede verdens tilstand, som den ser ud nu. Han har betalt en pris. Han tog ingen penge for det. 
 
Historien om USA's omfattende masseovervågning over hele verden fortalte Snowden til tre journalister på et hotelværelse i Hongkong under sin flugt fra USA. 
 
- Han sagde, at han gjorde det hovedsageligt for sit troskab over for forfatningen. Han brød loven, man han adlød en højere lov, siger Stone. 
 
Det fremgår klart, at for den 70-årige instruktør er Snowden en helt. Men direkte adspurgt nægter han at sige det, og han vrisser af filmkritikerne.
 
- De kritiserer mig på en måde, som ingen andre filmmagere får kritik. De arbejder ikke for NSA, men halvdelen af dem har ingen politisk interesse, og de ved intet, siger Stone.
 
Der er grund til at slå ørerne ud, når en mand som Snowden afslører verdens tilstand, mener Oliver Stone. 
 
- Det er en vigtig historie, fordi den handler om vores tid. Det er meget farligt nu, siger han.
 
I filmen udstilles det, hvordan staten ifølge Snowdens læk fra efterretningstjenesten bygger software ind i systemer i fremmede lande, så USA på et øjeblik kan lukke landet ned - slukke strømmen.
 
- Jeg mener, at USA på den måde har kontrol over mennesker. Det er en krigshandling, når man placerer miner i folks lande. Det er gidseltagning, men den er blød og mild, siger Stone.
 
BLÅ BOG: Oliver Stone har fået grå hår over Snowden
Den samfundskritiske filminstruktør Oliver Stone fyldte 70 år i forrige uge. Nu kommer hans film om Snowden.
Den prisbelønnede amerikanske filmmager Oliver Stone er fra torsdag aktuel i danske biografer med sin fortælling om Edward Snowdens afsløringer af USA's masseovervågning. 
 
I et interview tirsdag i København fortalte Stone, hvor vanskelig historien har været at fortælle, fordi den er fuld af informationer i en umenneskelig computerverden.
 
Navn: Oliver Stone
 
Alder: 70 år
 
Fødested: New York, USA
 
Søn af: Louis Stone og Jacqueline Goddet Stone
 
Nationalitet: Amerikaner
 
Uddannelse: Studerede på Yale University og på New York University - blev ikke færdig
 
Karriere: Filminstruktør, manuskriptforfatter
 
Civilstand: Gift med Sun-jung Jung og har tre børn
 
Bopæl: Los Angeles
 
Kilder: Filmdatabasen IMDb
 
/ritzau/
Emneord: Oliver Stone, Edward Snowden, Biograffilm
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også