Ombudsmand undersøger Anna Mee-sag: Nu ændrer hun forklaring

​Anna Mee Allerslev ændrer nu forklaring om sit forhold til ejeren af Øens Murerfirma Jan Elving. Et forhold, som ifølge eksperter har efterladt et indtryk af nepotisme og særbehandling i en række sager. Det skriver BT.

I forbindelse med en ny advokatundersøgelse bestilt af Københavns Kommune siger Anna Mee Allerslev, at hun ikke anser Jan Elving som en privat ven. I stedet er tale om ‘en venskabelig relation, som udløber af et professionelt forhold’. 

Anne Mee Allerslev har ellers tidligere netop kategoriseret sit forhold til Jan Elving som både en privat og en god ven.

»Jeg har lånt kantinen til en privat fødselsdag af en privat ven,« skrev den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i et mailsvar til BT i september måned 2017.

Dengang kritiserede eksperter hende for i strid med reglerne at tage imod en gave af Øens Murerfirma - der er en kommunal samarbejdspartner - til sin 30-års fødselsdag. Her lånte hun nemlig gratis firmaets kantine til sin fødselsdagsfest.

Siden har Anna Mee Allerslev flere gange i løbet september og oktober 2017 understreget, at hun og Jan Elving er private og gode venner, og han har bekræftet, at det er gensidigt.

Det er Folketingets Ombudsmand, der har udbedt sig en redegørelse fra Københavns Kommune om forholdet mellem Anna Mee Allerslev og Jan Elving. Advokaten var hyret af Københavns Kommune til at undersøge, om Anna Mee Allerslev har været inhabil i de sager, hvor hendes personlige relation til Jan Elving kan have påvirket hendes embedsførelse.

Det gælder bl.a. sagen, hvor Anna Mee Allerslev skrev en mail til direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen Torben Gleesborg og bad ham om at hjælpe med en byggesag, hvor Øens Murerfirma manglede en endelig godkendelse.

Samme dag, som BT bragte historien om hendes mail til Torben Gleesborg, valgte Anna Mee Allerslev at gå af som borgmester.

I undersøgelsen udarbejdet af Københavns Kommunes advokatfirma Horten fremgår det, at en advokat har interviewet Anna Mee Allerslev om hendes relation til Jan Elving. Nu er hendes relation til Jan Elving en anden end den oprindelige:

»Anna Mee Allerslev anser ikke Jan Elving som en privat ven, men som en person, som hun har et venskabeligt forhold til. Deres relation er udløber af en professionel kontakt, som ikke har ledt til, at de ses i private sammenhænge,« skriver Horten advokater i rapporten, der ender med at frikende Anna Mee Allerslev for inhabilitet. 
Det vækker undren hos en ekspert:

»Med den forhistorie, de har, så kan der ikke være tvivl om, at hun er inhabil. De kan jo heller ikke først være venner og så bagefter have et professionelt forhold. Og selv om hun ændrer forklaring på deres relation, så viser de to forskellige udsagn samlet set, at de to er så tæt knyttet, at der kan rejses mistanke om inhabilitet,« siger professor i forvaltning ved Roskilde Universitet Bent Greve til BT.

Anna Mee Allerslevs ændrede standpunkt om venskabet betyder bl.a., at Horten i sin konklusion frikender Anna Mee Allerslev for inhabilitet.
Ifølge Socialdemokratiets medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Susan Hedlund medvirker Anna Mee Allerslevs skiftende forklaringer til, at man står forvirret tilbage med spørgsmålet om, hvilken forklaring der er rigtig.

»De modsatrettede forklaringer er problematiske, for hvad passer så? Var den første forklaring for at undgå, at der kom en større sag ud af det, og er den næste forklaring for at undgå at være inhabil? Man skal holde sig til de forklaringer, man afgiver, og man skal holde sig til sandheden,« siger Susan Hedlund til BT.

Anna Mee Allerslev er ikke vendt tilbage på BT’s spørgsmål. 

Læs historien på BT.dk

 

Emneord: Anna Mee Allerslev, 240118
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 24.01.18 Infrastruktur
  Boligsalg i 2017: Flere hushandler i 81 kommuner

  Nye handelstal for december og hele 2017 viser, at der var en markant stigning i antallet af solgte huse i forhold til 2016. Stigningen er størst i Region Midtjylland og Region Sjælland.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 12.06.16 Ledelse
  New Public Management hudflettes på Folkemødet fredag

  Direktør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg og borgmester i København Anna Mee Allerslev kommer i tal-ilden. Redaktør på DenOffentlige, Henrik Hjortdahl, kommer med sine bud på bedre offentlige ledelse i fremtiden.

 • 18.06.14 Velfærd
  Kommuner og skoler styrker indsatsen for at sikre bedre inklusion

  Kommunerne arbejder fortsat med at opfylde målsætningen om inklusion, hvor flere elever skal være en del af den almindelige folkeskole. Ny statusanalyse viser, at der er et stort fokus på at klæde lærerne på til at undervise flere børn med særlige behov og på at skabe fællesskab og ejerskab til inklusion.