Ombudsmanden kræver bedre overblik over tvangsfiksering

På flere af landets psykiatriske afdelinger er der ikke tilstrækkeligt overblik over brugen af tvangsfiksering

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, retter kritik mod en række psykiatriske afdelinger for manglende overblik over tvangsfiksering.

Sammen med Institut for Menneskerettigheder og Dignity, Dansk Institut mod Tortur, har ombudsmanden besøgt 31 psykiatriske afsnit i 2014, og det er på den baggrund, at han nu rejser kritikken mod nogle af afdelingerne. 


- Nogle psykiatriske afdelinger har ganske enkelt ikke tilstrækkelige statistiske oplysninger om deres egen brug af tvang.

- Og hvis man ikke kan gå ind og studere mønstre og årsager, er det ikke let at nedbringe for eksempel tvangsfikseringer af patienter, siger han.

Ombudsmanden anbefaler, at afdelingerne løbende udarbejder og anvender statistik over tvang. Det skal blandt andet være med til at nedbringe brugen af tvang mest muligt.

Han peger samtidig på, at andre afdelinger står som gode eksempler på, hvordan statistik effektivt kan bruges.

Et af problemerne, som ombudsmanden har kunnet konstatere, er manglende lægelige vurderinger af de tvangsfikserede patienter.

En tvangsfikseret patient har krav på, at der foretages en lægelig vurdering fire gange i døgnet, som skal være jævnt fordelt. Men den regel overholder alle psykiatriske afdelinger ikke, kunne ombudsmanden konstatere ved tilsynsbesøg.

Folketingets Ombudsmand fremhæver et eksempel fra Sjælland, hvor der gik et døgn imellem to lægelige vurderinger af en bæltefikseret patient.

Det har været en ambition, at der skulle være færre patienter, som blev tvangsfikseret med bælte. Men fra 2010 til 2012 steg antallet, og det er på den baggrund, at ombudsmanden er gået ind i sagen.

Emneord: Tvangsfiksering, Tvangsmedicinering, Tvang i psykiatrien, Folketingets Ombudsmand
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 22.09.17 Velfærd
  Informationsmateriale skal forklare unge om tvang i psykiatrien

  Nyt informationsmateriale om tvang er på vej ud til børn og unge i psykiatrien. Vi skal sikre, at børn og unge får så meget viden på forhånd, at de også kan komme godt videre efter en oplevelse med tvang, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

 • 27.11.13 Politik
  Finanslovsaftale skal øge kvaliteten og halvere tvang i psykiatrien

  Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti er enige en målsætning for at halvere tvang i psykiatrien frem mod 2020. Ny task force skal sikre efterlevelse i regionerne.