Omskæringer af drengebørn må gerne ske i hjemmet men de skal registreres

Rituelle omskæringer foregår i dag uden for de offentlige sygehuse, enten hjemme hos familien selv eller på private klinikker. Fra nytår skal de alle registreres.

Fra nytår skal læger indberette alle omskæringer af drengebørn til Landspatientregistret, uanset om den finder sted på klinik eller derhjemme. 

I en ny bekendtgørelse fra Sundhedsministeriet er lægernes indberetningspligt nemlig blevet skærpet, og desuden kan læger, der forsømmer at indberette, blive straffet med bøde.

Det Jødiske Samfund i Danmark har det fint med den præciserede anmeldelsespligt. Det skriver formand Dan Rosenberg Asmussen i en mail til Kristeligt Dagblad.

LÆS MERE: NI UD AF TI IMOD RITUEL OMSKÆRING

Han hæfter sig blandt andet ved bødestraffen.


- Det er vi også positive overfor, hvis det kan medføre, at de tilfælde af ulovligt udførte drengeomskæringer, som vi har hørt om via medierne, kan undgås, skriver han.

Rituelle omskæringer foregår i dag uden for de offentlige sygehuse, enten hjemme hos familien selv eller på private klinikker. 

Ifølge loven skal omskæringen foretages af en læge, eller der skal være en læge til stede. 

Det er udbredelsen af praksis, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have sat tal på med de nye regler, der træder i kraft fra nytår.

- Vi skal have et bedre overblik, og derfor forpligter vi nu lægerne til også at indberette de omskæringer, som foretages uden for de private klinikker. Tidligere har de udelukkende skulle indberette omskæringer på klinikkerne, oplyser hun i en mail til Ugeskrift for Læger ifølge Kristeligt Dagblad.

Hos lægernes interesseorganisation, Lægeforeningen, mener man, at omskæring af drengebørn først bør ske, efter at barnet er fyldt 18 år.

- Lægeforeningen mener, at omskæring af drenge uden medicinsk indikation er etisk uacceptabelt, hvis indgrebet foretages uden informeret samtykke fra den, som får foretaget indgrebet, hedder det i erklæringen ifølge Politiken.

- Omskæring af drenge bør således ikke foretages, før drengen har opnået myndighed til selvstændigt at tilvælge indgrebet.

Udtalelsen kommer, efter at 417 læger i marts sendte et åbent brev til Lægeforeningen, hvori de opfordrede foreningen til at tage klart afstand fra omskæring.

/ritzau/

Emneord: Omskæring af drengebørn, Omskæring, Jøder, Lægeforeningen, Dan Rosenberg Asmussen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.12.16 M.S. Carstens
  Omskæring af såvel drenge som piger

  bør pr. omgående forbydes i Danmark og forældrene straffes med højeste straf, for svigt og overgreb mod deres børn.

  Og dette fuldstændigt ligegyldigt om det foregår her i landet eller de sender deres børn til udlandet for selv samme!

  - de handler alle IMOD Grundloven og hvem der billiger dette, må anses som landsforrædere og ligeledes straffes derefter!

  STOP NU hele venstrefløjens leflen for fremmede religioner og ideologer og tag vore egne love i hævd, som rettelig beskytter folket mod slige overgreb!

  Det næste bliver vel, at det er okay at KOrantilbedere må kaste sten efter/afbrænde ikke muslimer på åben gade, fordi deres åhhhhh så hellige tro/lov/kultur-bog PÅBYDER dem det?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 29.10.21 Velfærd
  Hver niende lejlighed bebos af dens ejer

  På trods af høj efterspørgsel på ejerlejligheder er det stadig kun hver niende etagebolig, der bebos af dens ejer. Etablerede man flere ejerboliger, ville de hurtigt finde nye ejere, vurderer mæglerkæden Estate.

 • 09.06.21 Velfærd
  Her er økonomiaftalen for 2022

  Ny økonomiaftale sikrer, at kommunerne kan følge med på demografien. Der er ikke råd til det løft af socialområdet, som KL har foreslået.

 • 08.06.21 Velfærd
  1.000 flere ansatte til trængende ældrepleje

  Et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning. Sådan beskriver FOAs sektorformand, Torben Hollmann, dagens aftale om flere ansatte og mere uddannelse i ældreplejen.

 • 04.04.16 Velfærd
  Nye principper sætter retning for prioriteringer inden for sygehusmedicin

  Alle partier i Folketinget er blevet enige om en række overordnede principper for prioriteringer inden for sygehusmedicin. Sundhedsministeren vil på vegne af partierne overdrage principperne til Danske Regioner.

 • 16.03.12 Velfærd
  Lægeforeningen kræver klar besked fra KL

  KL’s nye udspil for et stærkt nært sundhedsvæsen er et stort skridt fremad. Men kommunerne bør være meget mere klare på, hvad de mener med såkaldte akuthuse, akutteams og akutpladser. Det er afgørende for Lægeforeningen, at ældre medicinske patienter har samme adgang til udredning og diagnosticering som alle andre.