Omsorgsfuld ledelse fungerer – men danske chefer vil hellere kontrollere

Forskningen peger på, at den gode leder fokuserer på de ansattes udvikling, fortæller en norsk professor. Alligevel har vi i Danmark mest fokus på kontrol, viser et studie.

God ledelse er alfa og omega for et godt arbejdsliv og en solid bundlinje.

Men er den gode leder streng, kontrollerende og resultatorienteret? Eller er det bedre at være forstående, optimistisk og motiverende?

Kigger man på den eksisterende forskning, er den omsorgsfulde eller ’relationsorienterede’ leder faktisk den, der fungerer bedst. Det fortæller professor Øyvind Lund Martinsen, der leder Institut for Ledelse og Organisation ved Handelshøjskolen BI i Oslo ifølge Videnskab.dk.


»Al forskning indtil videre tyder på, at ledere bør lægge hovedvægt på at være relationsorienterede og gerne med et stænk visionær forandringsorientering,« sagde han for nylig under et foredrag på Handelshøjskolen BI.

Styringsledelse er kendetegnet ved, at ledelsen sætter mål for medarbejderne og uddelegerer deres arbejdsopgaver.

Den relationsorienterede leder, derimod, har omtanke for medarbejderne, er støttende og fokuserer på de ansattes udvikling.

Og i et stort oversigtsstudie fra 2004 kom et amerikansk forskerhold fra University of Florida frem til, at den relationsorienterede ledelse har langt bedre effekt end nogen styringsledelsen.

»Denne ledelsesstil medfører et godt forhold mellem leder og medarbejder. Den har også en positiv effekt på medarbejdernes arbejdsglæde og turnover-intention. Det vil sige, at medarbejderne ikke lige så ofte tænker på at sige op eller ændre stilling som under andre ledelsesstile,« sagde Øyvind Martinsen under sit foredrag.


Forskningen fremhæver det paradoksale i, at den moderne ledelsesfilosofi New Public Management netop er baseret på styringsledelse, mener professor Flemming Poulfelt fra Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School.

Han var selv medforfatter til en dansk undersøgelse, der i 2015 viste, at de danske ledere er bedst til styring, hvorimod det kniber mere med at inspirere medarbejderne.

Det er problematisk, da den forkerte ledelsesstil i sidste ende går ud over både produkt og forbrugere, fortæller Flemming Poulfelt.

»Organisationerne, som ændrer ledelsesstil hen i mod en mere dynamisk, tilstedeværende ledelse til fordel for blindt fokus på målbare resultater, opdager, at det giver gladere medarbejdere og dermed gladere kunder. Så i sidste ende er det jo også en god forretning,« siger han til Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk

Hvorfor er nogle chefer elendige?

Flere kvindelige ledere, men mændene hjælper stadig ikke meget til i hjemmet

Emneord: Ledelsesavisen, Ledelse og styring, God ledelse, Forskning, 190917
Videnskab.dk på DenOffentlige.dk Videnskab.dk leverer daglige forskningsnyheder og andet indhold, der med afsæt i videnskabens verden giver brugerne en aha-oplevelse og gør dem klogere....
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.09.17 Brian Norsk Jensen
  Enig med Inge Storm...

  Ud over det lægger jeg mærke til at Inge siger "hun" om den gode leder. De 3 bedste ledere jeg kender, er alle kvinder...

 • 18.09.17 Inge Storm
  Vi ved jo godt hvad god ledelse er

  Som konsulent har jeg ofte spurgt et kursushold, hvad der kendetegner den gode leder kontra den dårlige leder. Som Flemming Poulfelt fremhæver, så er den dygtige leder visonær, hun går foran som godt eksempel, er inspirerende, motiverende og har tillid til medarbejderne. Er hun det, kan hun slække på kontrollen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.