Opgør med kvinders dominans efter skilsmisse

Et bredt udsnit af Folketingets partier melder sig nu klar til et markant opgør med mødres traditionelle dominans over fædre efter en skilsmisse, skriver Politiken mandag.

I dag skal forældre inden for fem dage efter skilsmissen beslutte, hvem der skal have titel af bopælsforælder og dermed have magt over de afgørende spørgsmål i barnets liv. Det bliver i over 90 procent af tilfældene kvinden, som dermed får udbetalt børnepenge og får ret til at flytte rundt i landet med barnet. Mænd indtager typisk rollen som samværsforælder.

Men står det til Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, skal denne opdeling sløjfes, så forældrene ligestilles helt.
»Vi har brug for, at lovgivningen kommer up to date med samfundet derude, så mor og far kan tage lige del i barnets liv. Vi skal have afskaffet ideen om, at der er A- og B-forældre.


Det er fuldstændig urimeligt, at man giver den ene part lov til at træffe alle beslutningerne for barnet«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Politiken.
Foruden øget ligestilling foreslår Socialdemokraterne at indføre såkaldte forældreskoler, hvor fraskilte, der er endt i en konflikt om børnene, tvinges i konsultationer hos Statsforvaltningen.

Og så skal afgørelser om samvær og forældremyndighed samles hos én instans – i dag er det forankret hos henholdsvis Statsforvaltningen og domstolene.

Forslagene bliver positivt modtaget af de øvrige partier.

»Jeg er enig i, at begge parter skal opleve sig selv som forældre og som fuldstændig ligeberettigede i forhold til deres barn. Og det er de ikke i dag. Hvordan de griber det an praktisk, skal vi så have belyst yderligere«, siger Venstres familieordfører, Tina Nedergaard til Politiken.

Også SF’s Trine Mach vil gøre op med uligheden: »Med fare for at lægge mig ud med mit eget køn: Der er ikke nogen tvivl om, at hele området er biased til fordel for kvinden. Der ligger stadig et billede af, at moderen er den mest ’rigtige’ forælder. Og det skal man gøre, hvad man kan, for at ophæve«, siger hun til Politiken.

 

 

 

Emneord: Skilsmisse, Skilsmisser, Digital skilsmisse, Forældremyndighed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 01.12.14 Velfærd
  Kontakten med det offentlige starter på nettet på flere områder

  Nu er det på flere områder slut med fx at skulle forbi kommunes borgerservice for at udfylde papirskemaer, når man skal ordne sine ærinder med det offentlige. Fra 1. december skal danskerne gå på nettet, når de fx skal ansøge om pension eller boligstøtte eller anmode om separation.

 • 03.10.14 Politik
  Frivillige får millioner til at hjælpe mænd i krise

  Frivilligcenter Silkeborg skal koordinere hjælp til kriseramte mænd via 11 midt- og nordjyske frivilligcentre. Centret er sammen med De Frivilliges Hus i Aalborg udvalgt af Sundhedsministeriet til at højne mænds sundhed.

 • 12.09.14 Velfærd
  Mangel på skilsmissekultur blandt etniske minoriteter

  Antallet af skilsmisser i etniske minoritetsfamilier er stigende. Men fraværet af normer omkring skilsmisse betyder ofte særlige udfordringer for børnene, viser den første undersøgelse om disse børn fra SFI.

 • 08.09.14 Politik
  Alle partier bag ny skilsmisse-pakke

  Alle Folketingets partier er blevet enige om en aftale, der skal sikre, at en forælder ikke kan chikanere den anden forælder ud af barnets liv efter en skilsmisse. Statsforvaltningen får flere håndtag at dreje på.

 • 09.05.14 Velfærd
  'Mand dig op' - nyt tilbud om mandegrupper i fem byer

  Mænd har større risiko end kvinder for at gå ned med flaget efter en skilsmisse, og de har ofte sværere end kvinder ved at bede om hjælp. 'Mand dig op' er et nyt gruppetilbud skræddersyet til mænd.