Opklaring af Tibet-sagen har kostet 23,3 millioner

Politiets ulovlige indgreb ved Kina-besøg, da Tibet-flag blev skjult for kinesisk præsident i København og politiet blev påvirket af PET og Udenrigsministeriet, har kostet 23,3 millioner.

Justitsministeriet fortæller nu om nogle af de omkostninger, som er opstået, fordi politiet under besøg af kinesiske topfolk hindrede borgere i at ytre sig frit - og bagefter løj til Folketinget om, hvad man havde gjort.

Arbejdet med at opklare sagen i Tibetkommissionen har kostet 23,3 millioner kroner, oplyser ministeriet til Ritzau.

Både i 2012 og i 2013 begik Københavns Politi "klart ulovlige" indgreb på gaden. De gik ud over mod folk, der ville vifte med tibetanske flag, og som ville ytre sig kritisk overfor Kinas præsident, fastslog kommissionen i en beretning i december.

Undervejs foretog landsdommer Tuk Bagger og hendes kolleger 72 afhøringer, ligesom de gennemgik mange tusinde sider dokumenter med mails og andet. 

Politiets indgreb var i strid med såvel Grundloven som Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og politiloven, hedder det. 

"Tag flaget fra dem, kom!", lød en ordre på politiradioen, da betjente i 2012 bestræbte sig på at skjule demonstranter for præsident Hu Jintao. Opførslen blev gentaget i 2013, da en formand for det kinesiske parlament, Zu Zhengsheng, kom til Danmark.

I en intern mail skrev den ansvarlige for operationen i en mail, at det var vigtigt, at vi "gør os stærke på flankerne, så vi kan forhindre alt for mange Falungong eller hvad de hedder og så Fri Tibet folk".

I en anden mail fra vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen lød der økonomiske argumenter til underordnede med "den vigtigste opgave af dem alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mv.".

"Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, ligger det på jeres skuldre", fortsatte han.

Idéen kom ikke ud af det blå. Indgrebene skyldtes en særlig stemning, som Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste havde skabt, har kommissionen slået fast.

Bagefter skjulte politiet for Folketingets retsudvalg, hvad der var sket. Folketinget fik i 2012, 2013, 2014 og i 2015 svar, der på flere punkter var "objektivt urigtige, vildledende eller ufyldestgørende".

Den bevidste misinformation fører dog ikke til straffesager imod nogen. Fristen i straffeloven er overskredet, mener kommissionen. 

Affæren har også kostet store ressourcer hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed. I myndighedens hidtil største efterforskning blev over 400 afhørt.

Om kort tid ventes anklagemyndigheden i øvrigt at beslutte, om Claus Hjelm Olsen og en anden mellemleder skal tiltales for at have løjet for en dommer.

Regningen for Tibetkommissionen ligger i øvrigt nogenlunde på niveau med Skattesagskommissionen (28 millioner) og Blekingegade-kommissionen (20 millioner).

/ritzau/

Emneord: Tibet-sagen, Tibetkommissionen, Kommissioner, Skattesagskommissionen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 02.05.17 Politik
  Her er regeringens udkast til Ytringsfrihedskommissionen

  Regeringen vil sammen med et bredt flertal af Folketingets andre partier nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Læs justitsministerens udkast til kommissorium her.

 • 03.11.14 Politik
  Skattesagskommissionen har afgivet beretning

  Kommissionen til undersøgelse af sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag har i dag afgivet beretning til justitsministeren.