Opposition efterlyser en statsminister for bordenden

Socialdemokraterne understreger, at det er regeringen, der har det samlede ansvar i flygtningeindsatsen, mens Radikale kritiserer Løkke for "slingrekurs" i håndteringen af flygtningestrømmen.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efterlyser, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) træder i karakter og viser handling.

Det siger hun på vej ind til et møde med partilederne om den nuværende flygtningesituation i Danmark.

Flygtninge - migranter - folkevandring

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.
 
 

- Der er behov for, at der er en, der sætter sig for bordenden. Jeg savner en koordineret indsats på tværs af myndighederne, hvor det er regeringen, der står med det samlede ansvar, og det vil jeg gerne snart se, siger hun.

- Det er åbenlyst for os alle, at det er en alvorlig situation, hvor mange hundredvis har brug for hjælp. Det er helt klart, at børnefamilier ikke skal lægges i håndjern, og de skal ikke frihedsberøves, siger Mette Frederiksen. 

Tidligt torsdag morgen fik over 400 flygtninge, der har opholdt sig henholdsvis på indkvarteringssteder i Rødbyhavn og om bord på flere tilbageholdte togvogne på Rødby station, lov til at rejse frit videre gennem Danmark.

Også formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er kommet med et nødråb til politikerne på Christiansborg. Han savner ligesom Mette Frederiksen en handlingsplan fra politikerne om, hvad politiet skal gøre i den nuværende flygtningesituation.

- Der er givet en form for frit lejde, og det tyder på, at det er politiet, der står med ansvaret. Men det er altså den danske regering, der har det overordnede ansvar, og spørgsmålet er lige nu, om det ansvar bliver løftet godt nok. Lige nu er presset så stort, men det er vigtigt, at vi behandler dem, der kommer, på en ordentlig måde. Hvis man er på flugt og har brug for asyl, skal man vide, at man altid kan komme til Danmark. Samtidig er det vigtigt, at vi får styr på, hvor mange der kommer hertil, fastslår Socialdemokratens formand.

R: Der mangler en fast hånd ved roret i flygtningestrømmen
Der trænger til en mere fast hånd ved roret, når det gælder håndteringen af de flere tusinde flygtninge, der i de seneste dage har søgt mod Danmarks grænser, i de fleste tilfælde for at komme videre til Sverige, siger De Radikales leder, Morten Østergaard, efter at han ligesom de øvrige partiledere torsdag var kaldt til orienteringsmøde om den kaotiske situation hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Morten Østergaard roser - ligesom de øvrige partiledere - ordensmagtens håndtering af de mange flygtninge, som man ikke kan tvinge til at lade sig registrere og søge asyl i Danmark. Men rent politisk har statsministeren ikke holdt en jævn kurs, mener han: 

 
- Jeg synes ikke, at der har været en fast hånd ved roret i forhold til den politiske opgave. Det er vigtigt, at alle internationale forpligtelser er overholdt, og jeg synes, der er grund til at rose myndighederne for, at man har undgået at havne i voldelige konfrontationer med sagesløse mennesker. Men jeg synes også, at man må sige, at vi oplever en statsminister på en politisk slingrekurs, siger Østergaard.
 
Det sker med henvisning til regeringens stillingtagen til at tage en del af de 160.000 asylansøgere, som EU-Kommissionen ønsker at få omfordelt med tvang mellem EU-landene.
 
- Mandag tilbød han (Lars Løkke, red.) tilsyneladende den tyske kansler Angela Merkel at tage flygtninge fra Tyskland, og nu må man sige, at det virker noget mere fodslæbende, siger Morten Østergaard.
 
/ritzau/
 
Emneord: Flygtninge, Mette Frederiksen, Morten Østergaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også