Oppositionen er sikker på Støjbergs lovbrud

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal for anden gang i ilden i sagen, hvor mindreårige asylansøgere er blevet adskilt fra deres ægtefæller.

Det er hævet over enhver tvivl, at mindreårige asylansøgere på ulovlig vis er blevet adskilt fra deres ældre ægtefæller. Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret for det.

Sådan lyder det fra oppositionen i Folketinget forud for et samråd med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fredag.

Det er ikke første gang, at Støjberg skal i samråd om sagen, der startede med en pressemeddelelse, hun udsendte 10. februar 2016. 


Her slog Støjberg fast, at ingen mindreårig asylansøger måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle. Heller ikke hvis parret havde fælles børn.

LÆS OGSÅ: Fem ting samråd skal kaste lys over

Men det var i strid med loven, har Folketingets ombudsmand fastslået. Ministeriet rettede derfor ind allerede i april samme år. 

Når sagen alligevel er blevet så kontroversiel, at Støjberg for anden gang skal forklare sig, skyldes det, at dagbladet Politiken i maj skrev, at Støjberg var blevet advaret af sine embedsmænd om, at det var ulovligt.

Men sagen blev ikke mere, snarere mindre, klar, efter at Støjberg første gang var i samråd 1. juni. 

Under samrådet, der varede fem timer, lød Støjbergs forklaring nemlig, at det slet ikke var meningen, at Udlændingestyrelsen skulle adlyde pressemeddelelsen.

Den var ikke en instruks, men et udtryk for politikeren Støjbergs holdning. Dermed var der slet ikke administreret ulovligt, lod hun forstå. 

Hun havde nemlig mundtligt givet besked om at foretage en individuel vurdering, som loven kræver.

- Derfor blev vi fanget lidt på det forkerte ben og måtte tilbage og undersøge, om der egentlig blev administreret lovligt. Det blev der ikke, forklarer Mattias Tesfaye, socialdemokratisk medlem af udvalget.

- Vi kommer i hvert fald ikke til at møde op med det udgangspunkt, at det, hun sagde på samrådet 1. juni, var sandt. Alt strider imod det.

- Jeg gider ikke lege det kispus. Der må være noget rimelighed i det. Al skriftlig dokumentation peger i retning af, at den udlægning, der var indtil 1. juni, var den sande.

Så spørgsmålet er altså ikke, om der blev administreret ulovligt. Men hvem der har ansvaret for det, opsummerer Tesfaye.

Heller ikke Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er i tvivl om, at loven blev brudt.

- Jeg kan ikke huske at have oplevet en minister komme med så mange forklaringer, der stritter i så forskellige retninger. Hun svarer simpelthen sort, når vi stiller hende spørgsmål, siger Schmidt-Nielsen.

- Det er voldsomt vigtigt, at vi som borgere i et demokratisk land kan stole på, at regeringen regerer på baggrund af dansk lov, fastslår hun.

- Uanset om vi er røde eller blå, burde vi kunne stole på, at ministre ikke udsteder ordrer, som er ulovlige. Og at ministre taler sandt.

Inger Støjberg ønsker ikke at udtale sig før samrådet.

 

Emneord: Inger Støjberg, Ministeransvar, Mattias Tesfaye, Samråd, 230617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.