Oppositionen er sikker på Støjbergs lovbrud

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal for anden gang i ilden i sagen, hvor mindreårige asylansøgere er blevet adskilt fra deres ægtefæller.

Det er hævet over enhver tvivl, at mindreårige asylansøgere på ulovlig vis er blevet adskilt fra deres ældre ægtefæller. Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret for det.

Sådan lyder det fra oppositionen i Folketinget forud for et samråd med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fredag.

Det er ikke første gang, at Støjberg skal i samråd om sagen, der startede med en pressemeddelelse, hun udsendte 10. februar 2016. 


Her slog Støjberg fast, at ingen mindreårig asylansøger måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle. Heller ikke hvis parret havde fælles børn.

LÆS OGSÅ: Fem ting samråd skal kaste lys over

Men det var i strid med loven, har Folketingets ombudsmand fastslået. Ministeriet rettede derfor ind allerede i april samme år. 

Når sagen alligevel er blevet så kontroversiel, at Støjberg for anden gang skal forklare sig, skyldes det, at dagbladet Politiken i maj skrev, at Støjberg var blevet advaret af sine embedsmænd om, at det var ulovligt.

Men sagen blev ikke mere, snarere mindre, klar, efter at Støjberg første gang var i samråd 1. juni. 

Under samrådet, der varede fem timer, lød Støjbergs forklaring nemlig, at det slet ikke var meningen, at Udlændingestyrelsen skulle adlyde pressemeddelelsen.

Den var ikke en instruks, men et udtryk for politikeren Støjbergs holdning. Dermed var der slet ikke administreret ulovligt, lod hun forstå. 

Hun havde nemlig mundtligt givet besked om at foretage en individuel vurdering, som loven kræver.

- Derfor blev vi fanget lidt på det forkerte ben og måtte tilbage og undersøge, om der egentlig blev administreret lovligt. Det blev der ikke, forklarer Mattias Tesfaye, socialdemokratisk medlem af udvalget.

- Vi kommer i hvert fald ikke til at møde op med det udgangspunkt, at det, hun sagde på samrådet 1. juni, var sandt. Alt strider imod det.

- Jeg gider ikke lege det kispus. Der må være noget rimelighed i det. Al skriftlig dokumentation peger i retning af, at den udlægning, der var indtil 1. juni, var den sande.

Så spørgsmålet er altså ikke, om der blev administreret ulovligt. Men hvem der har ansvaret for det, opsummerer Tesfaye.

Heller ikke Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er i tvivl om, at loven blev brudt.

- Jeg kan ikke huske at have oplevet en minister komme med så mange forklaringer, der stritter i så forskellige retninger. Hun svarer simpelthen sort, når vi stiller hende spørgsmål, siger Schmidt-Nielsen.

- Det er voldsomt vigtigt, at vi som borgere i et demokratisk land kan stole på, at regeringen regerer på baggrund af dansk lov, fastslår hun.

- Uanset om vi er røde eller blå, burde vi kunne stole på, at ministre ikke udsteder ordrer, som er ulovlige. Og at ministre taler sandt.

Inger Støjberg ønsker ikke at udtale sig før samrådet.

 

Emneord: Inger Støjberg, Ministeransvar, Mattias Tesfaye, Samråd, 230617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.