Højt sygefravær for jobklare kontanthjælpsmodtagere

07/6/12 5:28

AGENDA

Jobklare kontanthjælps-modtagere har dobbelt så højt sygefravær som beskæftigede. Reelt er forskellen nok endnu større. Af David Elmer Sygefraværet for privat ansatte er 3,1 procent. For jobklare kontanthjælpsmodtagere er det over dobbelt så stort, nemlig 6,6 procent.

Det viser en ny statistik fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som for første gang ser på sygefraværet for jobklare kontanthjælpsmodtagere. Det vil sige kontanthjælpsmodtagere der er raske og som umiddelbart kan tage et arbejde.

Statistikken viser store kommunale forskelle i sygefraværet blandt de jobklare kontanthjælpsmodtagere. Så store, at det må skyldes forskellig registreringspraksis, selv om reglerne er ens, lyder det fra flere kommuner.

Flere mener, at statistikken derfor kraftigt undervurderer sygefraværet.

Esbjerg har det næsthøjeste sygefravær for jobklare kontanthjælpsmodtagere. Det svarer til, at næsten hver femte konstant er syg.

Udviklingskonsulent Birgit Søtrup fra Esbjerg jobcenter tvivler på, at de jobklare kontanthjælpsmodtagere fra Esbjerg reelt har et sygefravær, der er så meget højere end andres.

”De 6,6 pct. lyder meget lavt. Det må være at betragte som et minimums-tal. Reelt sker registreringen af sygdom i mange jobcentre nok kun, hvis kontanthjælpsmodtageren skal til et møde med jobcenteret eller er i aktivering. Hvis han eller hun ikke har nogen pligter at møde op til og bliver syg, så melder man sig næppe syg på jobcenteret, selv om man teknisk set skal. Ellers kan jeg ikke forklare, hvorfor vores sygefravær skulle være så meget højere end gennemsnittet,” siger hun.

Fejl gav lavt sygefravær

Frederikssund er ét af de jobcentre med et tilsyneladende meget lavt sygefravær blandt de jobklare kontanthjælpsmodtagere. Sidste år var kun 2,3 procent syge.

Men jobcenterchef Merete Kølln erkender, at sygefraværet reelt ikke er så lavt i Frederikssund.

”Det er nok omkring tre gange så højt. Vi blev i slutningen af sidste år opmærksomme på, at vi i stedet for at fritage borgerne ved sygdom, ommatchede dem, så de ikke længere var jobklare (match 1). Det var en fejl. Vi har nu gennemført uddannelse for personalet, og fremover regner vi med, at vores fritagelse svarer til gennemsnittets,” siger hun.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.