Ledige bruger samme vej til et nyt job som beskæftigede

Velfærd

07/6/13 10:45

AGENDA

Ledige benytter i vid udstrækning de samme kanaler til at få arbejde som beskæftigede, der skifter job. Den offentlige jobformidling er dog involveret omkring hver femte gang en ledig kommer i job.

Omkring halvdelen af de nyansatte i perioden fra april 2012 til marts 2013 angiver, at deres nye job blev sikret via en jobannonce eller ved at gøre brug af deres netværk, jf. figur 1. Det gælder både de nyansatte, som kom fra et job, og personer, som enten var på dagpenge eller kontanthjælp (bruttoledige), før de fik deres nye job. Selv om netværket ikke benyttes lige så ofte blandt dem, som kom fra ledighed, er det ikke desto mindre mere end hver femte ledig, der finder sit job via bekendte.

Offentlig jobformidling ved 20 pct.
Omkring 20 pct. af de ledige, der kom i job, svarer, at den offentlige jobformidling (kommune, a-kasse og Jobcenter) var aktivt involveret i processen. Til sammenligning var jobformidlingen involveret for omkring 2 pct. af de beskæftigede, der skiftede mellem to job.
Tallene bygger på Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse (AKU). Når nyansatte i undersøgelsen bliver spurgt til om den offentlige jobformidlingen har været afgørende for det nye job, får de at vide, at www.jobnet.dk også falder ind under offentlig jobformidling.  Portalen tilbydes til alle jobsøgende og arbejdsgivere.

178.000 nyansatte hvert kvartal
Ifølge undersøgelsen er der for hvert kvartal i gennemsnit 178.000 nyansatte. Det svarer til, at der på årsbasis er 711.000 nyansatte. Nyansatte er i denne sammenhæng personer, der angiver, at de er blevet ansat i deres nuværende job inden for de seneste tre måneder.
Den offentlige jobformidling er tilsyneladende oftere involveret, når ledige får job i den offentlige sektor, end ledige, hvis næste job er i det private. Omkring 1/3 af de nyansatte fra ledighed, som bliver ansat i den offentlige sektor, angiver således den offentlige jobformidling som afgørende for deres job, mens det er 14 pct. blandt ledige ansat i det private, jf. tabel 1. Andelen, der fandt deres job via en jobannonce, er omtrent den samme i de to sektorer.

Hvad blev der spurgt om?
I AKU’en er de nyansatte bl.a. blevet stillet spørgsmål om, hvordan de fandt stillingen og om ”… Jobcenteret [var] aktivt involveret i at formidle kontakten mellem dig og din nuværende arbejdsgiver?”. Personerne i undersøgelsen har alene mulighed for at pege på én kanal, som de efter egen vurdering anser for udslagsgivende i forhold til deres nye job.  Det er naturligvis muligt, at flere af de anvendte metoder var betydningsfulde.
Endvidere er det muligt at resultaterne er påvirket af, at personerne i undersøgelsen kan være tilbøjelig til at overvurdere betydningen af deres egen indsats. Det kan føre til en undervurdering af, hvor stor del af de nye jobs, der skal tilskrives den offentlige jobformidling. I modsatretning trækker dog, at www.jobnet.dk figurerer som offentlig jobformidling.

Hvem er de nyansatte?
Ud af de 711.000 nyansatte er det 233.000, som kom direkte fra et job uden at modtage offentlige overførsler. Omkring 84.000 var ledige på dagpenge eller kontanthjælp (arbejdsmarkedsparate) umiddelbart op til start i deres nye job, jf. tabel 2.
Dertil kommer 101.000 øvrige overførselsmodtagere uden sideløbende beskæftigelse. Mere end halvdelen af denne gruppe er studerende. Omkring 40 pct. af de 156.000 beskæftigede, som modtager overførsler, er ligeledes studerende. Og i dette tilfælde uddannelsessøgende, der arbejder ved siden af studierne. Den resterende del af de nyansatte var tidligere selvforsørgende eller havde et lille beskæftigelsesomfang. Det kan være personer, der ikke modtager løn i en kortere periode mellem to job. Eller personer, der har opbrugt deres dagpengeret og ikke er berettiget til kontanthjælp på grund af formue eller ægtefælles indtægter, jf. tabel 2.

http://agenda.dk/2013/06/2003-06-veje-til-beskaeftigelse/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.