Når man sætter sin bolig til salg, er det for at få den solgt hurtigt - og allerhelst til prisen. Nogle steder er det bare langt sværere end andre, for eksempel i Læsø Kommune hvor over halvdelen af de villaer, der er til salg, har været på markedet i mere end et år.
”På Læsø er potentielle købere snævret ind til dem, der i forvejen arbejder på øen, og dem der vil acceptere at have en færgetur mellem hjemmet og arbejdet. I kommuner som Lemvig og Tønder er sagen den samme. Her har næsten halvdelen af husene ligget i mere end et år, og for hver dag der går, hvor husene ikke bliver solgt, kan det mørne sælgeren så meget, at han sænker prisen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Netop den proces ses på den gennemsnitlige salgspris i de 10 kommuner, hvor andelen af huse med liggetider på over et år er størst. Alle er de blandt de billigste kommuner i landet, og som i eksemplet Læsø er lange liggetider et tegn på underskud af potentielle købere, og det smitter af på prisen.
Bøtten er vendt på fem år
Alt det kender de til i landsdelen Vest- og Sydsjælland, der dækker alle yderområder på Sjælland samt Lolland, Falster og Møn. For fem år siden havde over 40 procent af de udbudte huse liggetider på over et år, og Vest- og Sydsjælland var suverænt den landsdel med størst andel. Den er nu faldet til 24 procent, og Vest- og Sydsjælland er nummer seks på listen.
”Byer som Ringsted, Næstved, Holbæk og Faxe er blevet populære som alternativ til København. Her får man mere plads for pengene, og herfra kan man nemt bo og pendle til arbejde i byen. I disse byer kan man tilbyde noget helt andet end i København, samtidig med at man er dybt afhængig af beliggenheden tæt på storbyen,” siger Birgit Daetz.
Den faldende andel af villaer med lange liggetider sker i en periode, hvor huspriserne på huse i Vest- og Sydsjælland er steget 20 procent, antallet af handler er steget 70 procent, og den gennemsnitlige liggetid på huse til salg er faldet med over 60 procent.
”Det er en helt vild udvikling, Vest- og Sydsjælland har været igennem på bare fem år. Men det skete i en periode, hvor finanskrisen blev afblæst, og hvor optimismen på boligmarkedet kom tilbage. Nu er det igen mere realistisk for et par at skaffe to jobs, hvis de flytter væk fra byen. Den situation er en afgørende faktor for, at flere bosætter sig uden for de største byer,” siger Birgit Daetz og understreger:
”Det er ikke bare i Vest- og Sydsjælland, det går bedre. Ser vi på tallene for de seneste fem år, er andelen af villaer med liggetid på over et år faldet i alle 11 landsdele.”
Kommuner med størst andel af villaer med liggetid på 365 dage eller mere i januar 2018:
(Kommune / Andel af villaer)
Læsø / 56,7 %
Lemvig / 48,8 %
Tønder / 48,7 %
Ærø / 48,6 %
Sønderborg / 48 %
Langeland / 46,7 %
Struer / 45,5 %
Morsø / 45,4 %
Thisted / 45,2 %
Jammerbugt / 42,9 %
(Kilde: Boligsiden.dk)