Seks millioner kroner er langt over, hvad de fleste danskere har råd til at lægge for en ejerlejlighed. Alligevel er antallet af solgte lejligheder til netop den pris eller mere steget markant på blot få år. I 2015 blev der på det københavnske og aarhusianske boligmarked solgt 372 lejligheder til en minimumspris på seks millioner kroner, mens antallet sidste år nåede op på 601. Det svarer til en stigning på 62 procent.
Opgørelsen, der er lavet af Boligsiden.dk, viser samtidig, at de dyre ejerlejligheder nu udgør en større andel af det samlede salg i de store byer. I København steg andelen 3,2 procentpoint fra 2015 til 2017.
”At andelen vokser, viser, at det ikke kun handler om, at der generelt er blevet solgt flere ejerlejligheder i Hovedstaden og Aarhus henover de seneste par år. Der bliver ganske enkelt også handlet dyrere boliger. I takt med at priserne er steget, er bundniveau hævet, og det skulle i teorien indskrænke købersegmentet. Så når vi ser en stigning i andelen, giver det en indikation om, at der er sket nogle interessante forandringer i markedet på ganske kort tid,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Priser stiger mere end lønnen
Renten tog et dyk i 2015 og er siden forblevet på et lavt niveau. Kun en lille stigning er det blevet til i begyndelsen af året, men det er stadig muligt at finansiere sit boliglån langt billigere end tidligere – og ikke mindst at købe dyrere.
”Den lave rente påvirker uden tvivl handelsaktiviteten, men de samme gunstige lånevilkår så vi også tilbage i 2015, og alligevel er salget steget eksplosivt i en periode, hvor indkomststigningerne ikke kan sidestilles med prisstigningerne på boligmarkedet,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:
”Årsagen er formentlig, at der skulle en rum tid til, før optimismen for alvor bed sig fast i køberne. Dertil kommer, at mange nye boligsælgere er indtrådt på markedet inden for de seneste år, og fordi efterspørgslen har været opadgående, har der været gode muligheder for at hente en god gevinst, som har dannet grundsten i et nyt boligkøb.”
Nyt købestærkt segment
Samtidig har projektsalgsboomet i Aarhus og København åbnet for et andet og meget købestærkt segment. Eksempelvis har det nye Nordhavn i Hovedstaden en af landets højeste kvadratmeterpriser, og området appellerer derfor primært til købere, der er funderet i en solid økonomi.
”Projektsalgslejlighederne tilbyder en mulighed for at købe centralt beliggende luksus, der kræver et minimum af vedligehold i de første mange år. Samtidig er der mulighed for at påvirke materialevalget i indretningen, du får brugbare udearealer i form af store terrasser, og det appellerer i høj grad til velstillede husejere, der vil ind til byen, når børnene er flyttet hjemmefra,” siger Birgit Daetz.
Hun påpeger desuden, at prisniveauet i de største byer har nået et leje, hvor også prisen på den ældre boligmasse har ramt skyerne.
”Er du boligsøgende i København og leder efter en rummelig lejlighed med fem værelser, der kan huse hele familien, er det ikke usædvanligt at skulle betale omkring seks millioner kroner, hvis du vil bo centralt. Så når vi sammenholder faktorer som renten, købernes accept af et stigende prisniveau og projektsalget, har vi rammerne for en forklaring på, hvorfor salget af de dyre lejligheder stiger så markant,” siger Birgit Daetz.