Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hvornår skal det gøres? Eksperter forklarer, hvornår det er bedst at give planterne vand

Hus og have

12/04/2024 16:26

J. Bøgen

Hvornår plejer du at gøre det?

For meget eller for lidt vand kan være ødelæggende for planters sundhed, men det er ikke kun hyppigheden af ​​vanding, man skal være opmærksom på. Ifølge eksperter er tidspunktet på dagen, hvor planterne vandes, lige så vigtigt.

Sarah Dixonm, en talsmand for Hozelock, forklarer til Express: "Nogle gange kan ekstreme sommertemperaturer føre til planter, der kæmper for at overleve."

"Mange planter kan modstå temperaturer op til de høje 20˚C, før de begynder at lide. Ved at vande dine planter på det rigtige tidspunkt af dagen kan du hjælpe dem med at overleve en hedebølge og fortsætte med at blomstre.”

Hvad er det bedste tidspunkt?

Kate Turner, Miracle-Gros haveguru fortæller: "Jeg anbefaler altid at vande om morgenen, når man bliver spurgt, hvornår det bedste tidspunkt at vande planter er."

"Det er selvfølgelig meget køligere i de tidlige timer af dagen, så vandet har større chance for at udøve sin magi uden at blive fordampet af dagens varme. Dette sikrer, at vandet kommer ned til rødderne, hvilket hjælper planten med at forblive hydreret."

Med hensyn til hvorfor starten på dagen foretrækkes, forklarede Josh Papworth fra Haws, den ældste producent af vandkander i verden, hvordan "den køligere temperatur om morgenen betyder, at vandet har en chance for at komme ned til rødderne i stedet for at fordampe i solens varme”.

Det betyder, at "planterne har en reserve af vand til at bruge hele dagen, så de ikke ender med at blive udtørrede".

Hvis morgenvanding ikke passer ind i din tidsplan, så er den tidlige aften den næstbedste mulighed - men kun når solens mest ekstreme varme er overstået.

Den eneste ulempe ved at vande om aftenen er fugtige blade, og jord kan give de perfekte betingelser for meldug, som igen kan tiltrække snegle.

Hvor meget vand har planterne brug for?

I varmt vejr kan det være fristende at vande planter lige nok til at holde jorden fugtig. Men overfladevanding modvirker dyb rodudvikling.

Derfor bør gartnere vælge en mindre hyppig vandingsrutine, der grundigt mætter jorden, da dette tilskynder plantens rødder til at nå dybt efter resterende vand, selv når jordens overflade virker tør.

Tommelfingerreglen er at give blomster og grøntsager, hvad der svarer til tre centimeter vand om ugen – og så meget som det dobbelte af den mængde i høj​​sommeren.

Hvordan kontrollerer man, om planter har brug for vand?

Haveplanter lider, når jorden tørrer ud, men de kan heller ikke lide "våde fødder", hvilket betyder, at de lider, hvis rødderne sidder i vand og ikke får tilstrækkelig ilt.

På en varm, blæsende dag kan jordens overflade virke tør, men nedenunder er jorden fugtig, så det er vigtigt at udføre en hurtig kontrol for at sikre, at planten ikke overvandes.

Behold en træplantetiket - ligner en slikkepind - og sæt den et par centimeter ned i havejorden, træk den ud og tjek den. Fugtig jord vil sidde fast, men hvis den kommer ren ud, er jorden tør, og det er tid til at vande.

Skal du vande planter, efter det har regnet?

Med hensyn til om du skal vande planter efter nedbør, siger Gardening Etc, at "det bedste tidspunkt at vande [planter] er efter, det har regnet, når jorden er blødgjort og mere modtagelig for en god iblødsætning".

Eksperterne tilføjede: "Ekstra vand efter et regnskyl supplerer nedbøren, så det kan trænge længere ned i jorden. Dette er en fantastisk måde at opbygge fugt omkring planterødder på."

For at hjælpe planterne med at holde på fugten efter vanding kan blomsterbede toppes med bark eller tørvefri beriget kompost.

Der kan også installeres et sprinkler- eller vandvandingssystem med automatiske timere, så vandet automatisk kommer til om morgenen eller aftenen, hvilket reducerer behovet for, at gartnere selv fysisk vander planter.

Mest Læste

Annonce