Drop dogmerne om brugerbetaling

Politik

30/4/12 8:05

Jesper Brønnum

Hvis der er noget, der kan få danskerne op af stolene, så er det brugerbetaling i sundhedsvæsenet. For selvom man både i Norge, Sverige, Finland og Tyskland som noget helt naturligt betaler for at besøge lægen, så er det fortsat gratis i Danmark, og det ser mange gerne fortsætte. Ja, det modsatte ville nærmest være naturstridigt, forstår man ind imellem på debatten.

En ny rapport fra AKF viser imidlertid, at en række af vores nabolande håndterer brugerbetaling på en helt anden måde, end vi gør i Danmark. Og det rejser spørgsmålet, om det ikke er på tide, at vi i Danmark tager en udogmatisk debat om brugerbetalingens fordele og ulemper?
For uanset om man er glødende fortaler for eller modstander af brugerbetaling i sundhedsvæsenet, så dokumenterer AKF’s rapport i hvert fald helt tydeligt, at det ikke er naturgivent, at brugerbetaling skal håndteres, som vi gør det i Danmark – sammenlignelige lande omkring os har et hav af alternative måder at gøre det på.

Derfor er det på tide, at politikere, faglige organisationer og andre interessenter udogmatisk sætter sig sammen og diskuterer brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Vi bliver nødt til at se på, om vi anvender brugerbetaling korrekt i dag, og hvad vi kan lære af andre lande i den sammenhæng.

Vi skylder hinanden at diskutere brugerbetaling, og vi skylder hinanden at diskutere, om den måde, vi i Danmark anvender den på, er fair og understøtter ambitionen om mest mulighed lighed i sundheden.

Brugerbetaling findes jo mange steder i sundhedsvæsenet. Seneste har vi set debatten om tilskud til nye og moderne lægemidler, som bare er et af elementerne i diskussionen om anvendelse af brugerbetaling. Et andet element er, at det system, vi har i dag, betyder, at man eksempelvis skal betale for dyr tandbehandling, mens det er gratis at få høreapparat. Det er da paradoksalt.

Så lad os droppe dogmerne, sætte os til bordet og diskutere brugerbetaling så fordomsfrit, som det nu kan lade sig gøre – måske bliver vi klogere?

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.