Positiv forskellighed blandt daginstitutioner

Politik

10/5/12 7:14

Jesper Brønnum

Temperaturmålinger kan være en god start. Derfor hilser Dansk Erhverv det velkomment, at børne- og undervisningsminister Christine Antorini nu vil tage temperaturen på daginstitutionerne. Men det er ikke meget anderledes, end når man laver mad – det påvirker kun udfaldet marginalt, hvis det eneste, man gør, er at skrue lidt op og ned for temperaturen.

Gennem de seneste 20-30 år er udviklingen på daginstitutionsområdet kun gået én vej – i retning af kommunalisering. I perioden er andelen af selvejende institutioner faldet fra ca. 50 procent til i dag ca. 20 procent. Som repræsentant for en række selvejende daginstitutioner vil vi i Dansk Erhverv derfor gerne pege på to områder, der bør indgå i det fremadrettede arbejde, hvis målet virkelig skal være et mere velfungerende system.

For det første skal man erkende, at en væsentlig forudsætning for at skabe engagement og deltagelse er, at man har et fælles mål i den enkelte institution. De selvejende institutioner har netop et sådan formål. Problemet i dag er bare, at den kommunale styring af de selvejende institutioner er blevet så rigid, at det stort set er umuligt at sætte sit eget aftryk på den selvejende institution. Det betyder, at man fjerner udviklingen drevet af positivt engagement og erstatter det med en udvikling drevet af krav.

For det andet skal man erkende, at inddragelsen af civilsamfundet – ofte i form af forældregruppen – tilsvarende forudsætter tilstedeværelsen af et fælles mål. Har man ikke det, risikerer deltagelsen blot at handle om de deltagendes egne børns snævre interesser.

Målet må derfor være at få skabt en struktur, som understøtter de selvejende daginstitutioner, der giver plads til positiv forskellighed. Men også et system, der anerkender kommunernes ønske om gennemsigtighed og økonomisk styring.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini skal derfor ikke blot tage temperaturen, men hurtigt sætte gang i en proces, der skal se på de vilkår, man eksisterer med som selvejende daginstitution. Hun skal udtænke en ny vej, der på den ene side giver plads til positiv forskellighed og på den anden side sikrer, at der er åbenhed.

De selvejende daginstitutioner i Dansk Erhverv vil gerne være med og vil gerne være åbne overfor kommunerne, men de vil også insistere på at få lov til at udvikle sig, som det de er – nemlig som selvejende og ikke kommunale.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.