LO og FTF foreslår investeringer i job og vækst

Politik

14/04/2015 09:31

Mikkel Sarka

LO og FTF foreslår den kommende regering at lægge ud med en jobrettet investeringsplan. Planen skal, inden for den økonomiske ramme, skabe nye job via fx renovering af bygninger og boliger, så de bliver mere energivenlige, der skal investeres i offentlig transport, og landzoneloven skal lempes, foreslår LO og FTF blandt andet.

– Dansk økonomi er langsomt på vej frem, men alt for mange mangler fortsat et job. Derfor er det helt afgørende, at den kommende regering får sat gang i investeringer, der hurtigt og effektivt kan skabe job, siger LO’s formand Harald Børsting.

Læs også: LO-FTF går til valg med lønmodtagernes dagsorden

Kommentaren kommer i forbindelse med LO og FTF’s lancering af en ny investeringsplan, der kan skabe job til tusindvis af mennesker. Øger man investeringerne i fx energirenovering eller forbedret infrastruktur med 1 mia. kr., kan man på få år skabe job til 1.000 mennesker.

Læs LO og FTF's nationale investeringsplan "Investering i job og vækst" her.

Lemp landzoneloven
Desuden foreslår LO og FTF også at lempe by- og landzoneloven under Planloven, så det bliver lettere at oprette mindre produktions- eller servicevirksomheder i fx nedlagte landbrug. De nuværende stramme regler for, hvor på landet man må oprette bolig og erhverv, betyder, at det er svært at skabe udvikling i de tyndt befolkede områder.

– Lad os være pragmatiske og gøre det lettere for folk med gode ideer at oprette virksomheder i de tyndt befolkede områder. Det vil skabe arbejdspladser og hermed mulighed for folk, der ønsker at leve i de mindre samfund, siger Harald Børsting.

Fjern straffe-aktionerne over for kommunerne
LO og FTF opfordrer samtidig den kommende regering til at droppe de økonomiske sanktioner, som kommuner og regioner i dag bliver mødt med, hvis de overskrider deres budgetter. Statens økonomiske sanktioner over for især kommunerne har betydet 27.000 færre offentligt ansatte end planlagt i 2011-2013, og den offentlige sektors beskæftigelse er fortsat med at falde i 2014.

– De økonomiske straffe over for kommunerne har vist sig at være ekstremt uhensigtsmæssige i en krisetid, hvor der i forvejen skæres i de offentlige budgetter. Derfor kan det kun gå for langsomt med at fjerne sanktionerne, siger Bente Sorgenfrey. 

– Investeringer i den offentlige sektor giver borgerne en bedre service, arbejdsløse kommer tilbage i job i den offentlige sektor og der skabes samtidig masser af private job, siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

Mest Læste

Annonce