Skoleverdenen løb med begge KL’s innovationspriser

21/11/12 9:48

Line Oxholm Thomsen

300 deltagere kunne i dag klappe af Fredensborg og Høje-Taastrup kommuner, da de løb med KL’s innovationspriser på Innovationsdagen 2012.

Fredensborg vandt den store af KL's innovationspriser for sit projekt ’Skolen i virkeligheden’, mens Høje-Taastrup blev hædret med den lille pris for projektet 'Forsøg med heldagsskole på Selsmoseskolen'.

'Forsøg med heldagsskole på Selsmoseskolen' går ud på at skabe de forudsætninger for læring og udvikling, der skal til for at sikre, at elever på en skole med store demografiske udfordringer kan indgå i samfundslivet på lige fod med andre unge, når de forlader folkeskolen. Derfor har de udviklet heldagsskolen.

Ifølge cheføkonom i KL Jan Olsen, der sad i dommerpanelet, var der flere ting, som talte til fordel for skolen som vinder.

”Det er bemærkelsesværdigt, at projektet har så mange samarbejdspartnere. Samtidig lagde vi vægt på, at ideen blev født under vanskelige forhold i 2005 og var på det tidspunkt utrolig innovativ i forhold til rammerne. Undervejs har projektet etableret en masse nyskabelser, som eksempelvis skole-hjem-koordinatorer, der nu ses i mange andre skoler,” siger han.

Medlem af dommerpanelet og innovationschef Christian Bason fra MindLab mente, at projektet fra Høje-Taastrup rammer lige ned i tidens politiske dagsorden:

”Projektet fortjener virkelig at vinde prisen her. Der er et massivt fokus på folkeskolen fra det øverste politiske niveau, og her er man på egen hånd gået forrest. Skolen har haft massive udfordringer og dens resultater og arbejdsindsats er en inspiration for andre,” siger han.

Fredensborg Kommune vandt den store innovationspris for projektet ”Skolen i virkeligheden”, der går ud på at få virkeligheden ind i skolen og skolen ud i virkeligheden. Gennem en strategisk satsning på skoleområdet giver kommunen et overordnet bud på, hvordan fremtidens folkeskole kan udformes.

”Fredensborg har innoveret på selve kerneydelsen i undervisningen. Og alene antallet af interessenter, der er involveret, er en begrundelse for at vinde prisen. Det er almindeligt, at folkeskoler inddrager eksterne parter, men det er ikke set før på en så systematisk måde, som det er tilfældet her,” forklarer Jan Olsen og fortsætter:

”Meget innovation kommer nede fra, men i det her projekt har de formået at forene innovation nede fra med strategien oppefra. Det handler ikke om den enkelte klasse eller skole, men om hele kommunens tænkning, og det er en forudsætning for at få kraft i innovationsprocessen.”

Greve Kommune tog andenpladsen i den lille innovationspris med projektet ”Brandkadet 2670”, der handler om at komme de mange påsatte brande i Greve til livs. Tidligere var der mange påsatte brande, og når brandvæsenet rykkede ud, blev de mødt med chikane. Frem for at optrappe konflikten, tilbød Greve Brandvæsen de unge ballademagere en uddannelse som brandkadetter. De unge lærte at lægge brandslanger ud, klippe biler i stykker og slukke brande, og de er i dag rollemodeller, der hjælper brandfolkene.

Projektet vakte også begejstring hos dommerne. Kommunaldirektøren i Kolding Kommune, Rikke Vestergaard:

”Det her er et vellykket integrationsprojekt, som med lethed kan udbredes andre steder”.

Silkeborg Kommune fik andenpladsen i den store innovationspris med ”Psykiatriens Hus.” Projektet er et tværsektorielt samarbejde, hvor Silkeborg Kommune og Region Midtjylland er gået sammen om løfte kvaliteten i tilbud til psykisk syge. Konkret har projektet udmøntet sig i et cirka 3.600 m2 stort hus, hvor kommunale og regionale tilbud er samlet under én hat. Rikke Vestergaard sagde om projektet:

”Alle tumler med det her problem, og jeg synes, at det er en god løsning, at kommune og region går sammen i et stærkt samarbejde for at hjælpe en udsat gruppe. Det er noget, andre kommuner kan lære meget af.”

Deltagerne på Innovationsdagen havde også mulighed for at præmierer et af de fire projekter med Publikumsprisen, der skulle gå til den kommune, der med deres præsentation havde væltet deltagerne bagover. Her løb Greve Kommune med en sikker sejr.

Til at uddele Innovationsprisen 2012 havde KL samlet et dommerpanel i samarbejde med KOMDIR. Panelet bestod af:

· Kommunaldirektør Rikke Vestergaard, Kolding Kommune
· Kommunaldirektør Henrik Kolind, Roskilde Kommune
· Cheføkonom Jan Olsen, KL
· Innovationschef Christian Bason, MindLab

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.