Dorthe Haslund har fået et helt andet liv med Broen til Livet

Fra misbruger til idrætsudøver

Social

07/05/2019 09:42

Mette O Pedersen

Som barn var hun meget idrætsaktiv, men et stofmisbrug og en omtumlet tilværelse fra hun var 14 år gjorde det midlertidigt meget svært for Dorthe Haslund at fastholde de gode idrætsvaner.

Dorthe Haslund har altid haft lyst til at vende tilbage til idrætten, men det var svært. Vendepunktet kom for 3,5 år siden, hvor hun begyndte at komme på værestedet Broen til Livet. Siden da har hun været clean.     

Broen til Livet blev min bro til livet”

Med disse ord beskriver Dorthe Haslund, sit møde med værestedet Broen til Livet i Middelfart, som hun begyndte at komme på for 3,5 år siden. Her blev hun en del af et fællesskab med andre socialt udsatte. De kunne rumme hende på trods af de sociale problemer, der fyldte alt i hendes tilværelse.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

”Jeg har været misbruger, siden jeg var 14 år og indtil jeg blev clean for alvor for 3 år siden. Jeg begyndte at komme værestedet Broen til Livet, og i starten var jeg meget vred og havde svært ved at omgås andre mennesker, simpelthen fordi jeg havde oplevet så mange nederlag i mit liv og været sat udenfor fællesskabet i så mange år”

En del af et fællesskab
På værestedet, Broen til Livet i Middelfart, fandt Dorthe imidlertid et fællesskab, der inkluderede hende som hun var, og med de udfordringer hun kæmpede med. I dag er hun en af de primære kræfter bag Broen til Livets mange idrætsaktiviteter, og hun er også uddannet holdleder igennem Landsforeningen af VæreSteders idrætsprogram, sport for LIVET.

Væresteder med idrætstilbud kan, i modsætning til andre etablerede idrætstilbud i Danmark, rumme de mennesker, som kæmper med tunge sociale problemstillinger, såsom misbrug, hjemløshed og psykiske lidelser. Dorthe fortæller hvorfor værestedsidræt er afgørende for at hun overhovedet kan dyrker idræt i dag:

Jeg oplevede for første gang, at jeg blev del af et idrætsfællesskab som kunne rumme mig og mine problemer, og som bestod af ligesindede mennesker. Der blev ikke stillet de samme spørgsmål til min fortid, som bliver stillet andre steder. På værestedet og når vi dyrker idræt, kan jeg bare være – og være mig selv”   

Større trivsel med idræt
Tilbage i april i år udgav Landsforeningen af VæreSteder, der står bag det mest omfattende idrætstilbud for socialt udsatte voksne mennesker i Danmark, deres årsrapport for 2018. Rapporten omhandler udelukkende effekten af idrætsdeltagelse iblandt socialt udsatte. I tråd med årsrapportens konklusioner fortæller Dorthe, at netop fællesskabet omkring idræt og det sociale aspekt, er de vigtigste årsager til at hun dyrker idræt.

”Når jeg dyrker idræt, føler jeg mig en del af et fællesskab og indgår i sociale relationer, som jeg ikke har været ret meget vant til i det meste af mit liv. Og idrætten er en rigtig god aktivitet at mødes om i det daglige, fordi det flytter fokus for ens personlige problemer imens man er i gang og efterfølgende er man helt høj på den gode energi”  

Landsforeningen af Væresteders årsrapport for udsatteidrætten beskriver, hvilken effekt idrætsdeltagelse har på socialt udsatte mennesker og deres sociale problemstillinger. Årsrapporten viser at to tredjedele af de adspurgte i holdningsundersøgelsen beskriver idræt som ”meget afgørende” for deres generelle trivsel, og næsten tre ud af fire oplever at idræt giver dem ”overskud til at tage ansvar for eget liv”. Man kan finde LVS’ årsrapport for 2018 på LVS’ hjemmeside: www.vaeresteder.dk.                   

             

 

Mest Læste

Annonce