Brug for en national handlingsplan i psykiatrien

Politik

23/05/2016 15:30

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud

Vi har viden, metoder og bostederne til en velfungerende og tryg socialpsykiatri. Men vi skal være langt bedre til at arbejde sammen og bruge vores viden på tværs af institutioner og sektorer. Det mener direktør i LOS Michael Graatang.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er behov for en hurtig national handlingsplan, siger direktør i LOS Michael Graatang efter en række politikere og kommuner foreslår oprettelse af nye bosteder for borgere som vurderes særligt farlige. 

LOS er udgiver på DenOffentlige

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud - deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra LOS lige her.

 

 

Michael Graatang enig i at der skal ske noget efter det tragiske drab på en ansat på det kommunale bosted Lindegården. Men hvor de fleste politikere ser løsningen som nye typer bosteder, er Michael Graatang skeptisk. Seneste har fem af landets største kommuner sendt et brev til fire ministre, social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og justitsminister Søren Pind (V), hvor de beder regeringen om at sikre oprettelsen af en ny type bosteder for borgere, der udgør en særlig risiko.

”Vi har brug for at reagere hurtigere og se mere nuanceret på problematikken, der består af en lang række forskellige problemer. Det halter med samarbejdet mellem den regionale psykiatri og den kommunale socialpsykiatri, borgerne bliver udskrevet alt for hurtigt fra de psykiatriske afdelinger og vi kan i hele sektoren blive bedre til pædagogisk efteruddannelse og fokus på arbejdsmiljø. Derfor vil vi i LOS opfordre til at vi på tværs af sektorerne hurtigt får lavet en national handlingsplan. Det arbejde stiller vi os gerne til rådighed for,” siger Michael Graatang, der frygter at  nye regionale bosteder risikerer at åbne for nye slagsmål mellem kommuner, regioner og stat om regningen og at etableringen derfor kan trække ud i årevis.

Han bliver bakket op af Grete Mikkelsen, der er direktør for et af landets største botilbud med 120 beboere.

”Vi er nødt til at se på, hvad der fungerer og ikke fungerer i stedet for i panik at eksperimentere med nye institutioner for psykisk udsatte,” siger Grete Mikkelsen og peger på det manglende samarbejde mellem psykiatrien og den kommunale socialpsykiatri som et kerneområde, der skal løses.

“Vi oplevede for år tilbage, at beboerne blev udskrevet alt for hurtigt, når de havde brug for at være indlagt på en psykiatrisk afdeling. Derfor valgte vi at oprette vores eget private psykiatriske hospital, så vi kan indlægge beboerne til den psykiatriske behandling, de har brug for i kortere eller længere tid. Vi kan have et tæt samarbejde mellem botilbud og hospital - også efter en indlæggelse. Det virker og må være et system til inspiration i den aktuelle debat, ” siger Grete Mikkelsen, som mener problematikken er mere nuanceret end at se på de borgere, der lige nu er udadreagerende og farlige.

”Det handler jo ikke kun om de borgere, som er så trængte og dårlige, at de er udadreagerende. Det handler om at undgå, at flere psykisk syge kommer i den situation, hvor de begår vold, kriminalitet, bliver misbrugere, hjemløse eller på anden måde mister fodfæstet i livet. Ellers ender vi med en situation, hvor alle psykisk udsatte skal bo i særligt sikre institutioner,” siger hun.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.