Ingen grund til venteliste på bosteder

Velfærd

06/09/2016 09:56

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud

Der er ingen grund til at have ventelister på specialiserede bosteder. Inddrag de private og aflys planerne om nye institutioner med tvang. Så klar er udmeldingen fra LOS-direktør Michael Graatang.

Region Hovedstanden og flere kommuner melder om borgere på venteliste til specialiserede tilbud.  Michael Graatang indbyder nu Kommuner og Regioner til samarbejde.

”Det bekymrer mig meget, at borgere skal stå på venteliste til et specialiseret botilbud. Netop når vi taler om vold og utryghed på bosteder, så ved vi, at et af problemerne er, at nogle borgere venter for længe på den rette behandling, og i mellemtiden bliver de dårligere og i yderste konsekvens udadreagerende i deres adfærd. Derfor er hverken borgere eller ansatte tjent med denne situation,” siger Michal Graatang, der undrer sig over, at Region Hovedstaden melder om ventelister.

LOS er udgiver på DenOffentlige

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud - deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra LOS lige her.

 

 

”Vi er i LOS ikke blevet gjort opmærksom på dette problem. Vi har kapacitet, og vore medlemmer er netop kendetegnet ved stor fleksibilitet, så de kan udvide og håndtere de komplekse sager. Det vil vi nu skrive ud til kommunerne,” siger Michael Graatang.

Han kobler ventelisterne til den aktuelle debat om nye institutioner under regionerne. 

”Nye institutioner er blevet udråbt som columbusægget i debatten om utryghed og vold på bosteder. Regioner, KL og nu regeringen har talt sig varm på ideen. Men vi savner evidens for, at dette tiltag skulle kunne gøre noget afgørende ved trygheden på landets bosteder. Vi undrer os over, at man i dette arbejde ikke har set på, hvad de private kan byde ind med. Vi har jo institutioner i det private, der også kan byde ind her. De kan træde til nu. Vi har behov for at lægge ideologien på hylden nu og se på løsninger her og nu,” siger Michael Graatang

Styrk akutpsykiatrien

Michael Graatang advarer på linje med psykiatriorganisationerne imod, at nye institutioner kan anvende mere tvang.

”Når dette behov for bosteder med mere tvang er opstået, så har det jo en årsag. Psykisk syge er ikke blevet mere voldelige de senere år, men forholdene og ikke mindst mulighederne for indlæggelse er det. Det er helt centralt, at akutpsykiatrien skal fungere bedre, hvis målet er at skabe større tryghed på landets bosteder. Jeg synes, at denne problematik er belyst fra så mange sider, at jeg undrer mig over, at hverken Regeringen eller Regionerne har sat dette emne på dagsordenen. Hvis regeringen kan finde penge til en indsats, så vil det efter min bedste overbevisning være det meste effektive at sætte de penge i en større kapacitet i akutpsykiatrien, så beboere med behov rent faktisk kan blive indlagt,” siger Michael Graatang.

Mest Læste

Annonce