Ingen lønfest blandt de offentligt ansatte

Politik

12/12/2017 13:57

Niels Bundgaard

Det er ganske enkelt noget sludder, når Sophie Løhde påstår at lønudviklingen i det offentlige er løbet løbsk. Finansministeriet har nemlig selv været med til at lave en aftale der sikrer, at lønnen hhv. i det offentlige og private følger hinanden..
Forleden i Børsen kunne man igen læse at det offentlige har holdt lønfest siden 2015. Det faktuelt forkert !    Med baggrund i tal fra Danmarks Statistik præsenteres grafer over lønudviklingen på det privat og det offentlige område. Det er helt naturligt og forventeligt, at der er forskelle i lønudviklingen. Nogle gange ligger det private i front, og andre gange gør det offentlige. Sådan skal det være.
 

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Parterne har i en årrække været enige om en reguleringsordning, der sikrer, at lønudviklingen på det offentlige og private område over tid følges ad. Vi skal undgå, at det offentlige løber fra det private med svækket konkurrenceevne til følge. Og vi skal undgå, at det private løber fra det offentlige, så det bliver umuligt at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til vores offentlige arbejdspladser.

Når Finansministeriet nu igen påstår, at tallene er udtryk for, at lønudviklingen i det offentlige løber fra den private sektor, er det enten udtryk for, at de ikke forstår den reguleringsordning, vi ellers har været enige om, eller at de forfølger en politisk dagsorden mod bedrevidende. LÆS OGSÅ BØJE OM UDUELIGE CHEFER OG LEDERBANKBOGEN Reguleringsordningen er en tekniske mekanisme, aftalt mellem parterne, som sikrer, at lønudviklingen over tid er parralle. Og reguleringsordningen virker! Men den korrigerer altid med forsinkelse – både ”op og ned” – da den sammenligner den faktiske lønudvikling over de seneste 12-18 måneder. Med henvisning til, at reguleringsordningen korrigerer for langsomt, fik finansministeren ved OK15 gennemtrumfet et såkaldt ”privatlønsværn” som betyder, at reguleringsordningen i dag ikke regulerer parallelt men skævt. Til fordel for arbejdsgiveren.   Et efterfølgende analysearbejde har klarlagt, at reguleringsordningen i sin oprindelige form fungerer! At den har korrigeret langsommere end Finansministeriet kunne ønske sig i en periode fra 2008 til 2015 skyldes ene og alene at parterne (hvoraf den ene netop er finansministeren) har AFTALT en mere afdæmpet korrektion.   Derfor skal privatlønsværnet også væk igen ved OK18, og vi skal tilbage til den rene model, som har tjent både parterne og samfundet godt i mange år.   Derfor skal arbejdsgivere og pressen holde op med tale om en ”gæld”. Det er faktuelt forkert og begrebsforvirring af værste skuffe. Arbejdsgiverne må holde op med at omtale løn som en udgift. Det er en investering i kvalificeret arbejdskraft. Og nok den investering som giver det bedste afkast af alle!  

Mest Læste

Annonce