Foto: Steen Brogaard

Overblik: Mette Frederiksens store planer

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i dag holdt tale til den årlige afslutningdebat. Det var ikke en tale hvor omdrejningspunktet var coronakrisen.

Mette Frederiksen sagde indledningsvist, at hun ikke ville bruge sin tale på at se tilbage på det forgangne år, men i stedet ville se frem ad. Herefter oplyste hun, at regeringen er i gang med at forberede et reformprogram, som både vil øge væksten og velstanden. Det skriver TV 2.

"Vi valgte rigtigt"
“Vores danske håndtering af pandemien viser først og fremmest, at der altid er et valg. Vi valgte rigtigt. Den her gang. Nu skal vi videre. Vi skal gå den modsatte vej. Reformer, innovation, uddannelse, jobskabelse og vækst. Lige nu har vi et bedre udgangspunkt, end nogen turde håbe på i de mørke uger i foråret 2020. Vi har styrken. Nu skal vi finde den politiske vilje til forandring,” siger Mette Frederiksen fra talerstolen i Folketingssalen. Derudover fortæller hun, at regeringen vil præsentere en 10-årsplan for Danmark, og at planen vil være at gøre Danmark både rigere, grønnere og dygtigere. Regeringen vil øge væksten siger Mette Frederiksen. 

"Den er uretfærdig"
Et sted Mette Frederiksen og regeringen vil sætte ind, er blandt unge og valget af uddannelse. “Vores børn bliver dygtigere. Nok også mere end vi selv er. Men alt for sjældent taler vi om de unge, der hverken er i gang med at uddanne sig eller har et job. Uligheden i sundhed – og i uddannelse, den begrænser, den indskrænker og den holder tilbage. Den er uretfærdig. Den er forkert. Allerede nu er situationen, at vi ikke i tilstrækkelig grad uddanner til de jobs, der er i både den offentlige og den private sektor.” Siger Mette Frederiksen

Indvandrerkvinder skal i job
Mette Frederiksen tog også et krav fra sin nytårstale, med i afslutningstalen. Nemlig kravet om at indvandrerkvinder skal i job. På talerstolen siger hun at vi gennem årtier har accepteret at kvinder med indvandrerbaggrund går derhjemme, i stedet for at have et job. Mette Frederiksen tilføjer at regeringen vil indføre arbejdslogik, der betyder at hvis man ikke møder op, når man skal, får man ikke betaling. Hun understreger at at kun fire ud af ti kvinder fra Mellemøsten, Tyrkiet, Pakistan og Afghanistan er i arbejde. Hun lægger også vægt på, at når partierne skal samles, og forhandle det nye kontanthjælpssystem, skal de kigge på, at man i Danmark skal forsørge sig selv, og hvis at det i periode ikke kan lade sig gøre, skal man som udgangspunkt forpligte sig til at bidrage med det der svarer til en 37-timers arbejdsuge. Konsekvensen hvis man ikke møder op, skal være at man ikke får betaling, siger Mette Frederiksen.

Reducere CO2-udledning med 70 procent
Det er ikke kun på arbejdsmarkedet og den økonomiske politik Mette Frederiksen har sit fokus. Hun har også fokus på klimaet. Mette Frederiksen siger: “Der var længe en diskussion om 'hockeystaven'. At vi først tæt på 2030 skulle træffe de svære beslutninger. Kun et år efter vi vedtog klimaloven, der har vi allerede truffet beslutninger, som, sammen med landsbrugsudspillet og erhvervslivets beslutninger, bringer os næsten halvdelen af vejen. Hvis der nogensinde var en hockeystav. Så kan vi vist godt konstatere, at den er knækket.”

'Hockeystaven' er et begreb, som klimaminister Dan Jørgensen (S) har brugt om, hvordan Danmark skal nå målet om at reducere sin CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Afslutningsdebatten plejer at blive kaldt maratondebatten, fordi den varer til langt ud på aftenen. Sidste år varede den over 15 timer. Det skriver TV 2. 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.