OVERBLIK: Skats mange skandalesager gennem årene

Efter flere år med kaos og skandaler i Skat er den øverste chef Jesper Rønnow Simonsen blevet fritstillet.

Skat har i løbet af årene været plaget af en række skandaler. På dagen, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer en redningsplan for det skandaleramte Skat, er organisationens øverste chef, Jesper Rønnow Simonsen, blevet afskediget med øjeblikkelig virkning.


Læs her om nogle af Skats møgsager:

Skrottet it-system

Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet gæld, som var forældet. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

Skatteydernes gæld

EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvis manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 85 milliarder kroner.

Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger, sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige, og det er stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.


Udbytteskat

Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er helt oppe på 12,3 milliarder kroner.

Ejendomsvurderinger

Ifølge Rigsrevisionen stemmer Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring fem milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

Forvaltning

I midten af september 2015 revser Folketingets statsrevisorer for syvende år i træk Skat. Forvaltningen sejler stadig, lyder konklusionen. Kritikken går især på, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer.

Statsrevisorerne peger blandt andet på Skats problemer med det digitale inddrivelsessystem EFI. De gentager også bekymringen for, om Skatteministeriet har styr på ejendomsvurderingerne.

August 2016

Skats øverste chef, Jesper Rønnow Simonsen, bliver fritstillet. Han var den overordnede chef for både udbetalings-, kontrol- og overvågningsområdet, som alle har modtaget kritik fra revisionen.

/ritzau/

 

Emneord: Skat, Skandaler, Jesper Rønnow Simonsen, It-skandaler, Dårlig ledelse
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også