Foto: Shutterstock

Overlæge: Coronatest giver ingen mening

Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, mener, at ‘det er ressourcespild’

“Har jeg mon corona?” 

Hvis du er det mindste i tvivl eller blot er nysgerrig, så kan du blive tjekket. Alle kan i dag booke en test på Coronaprøver.dk, skriver Ugeskrift for Læger.

Men det giver ingen mening, siger flere lægefaglige personer.

Sådan lyder det blandt andet fra Martina Jürs, formanden for Danske Bioanalytikere, der kan fortælle om en faggruppe, der har arbejdet i døgndrift det sidste halve år. Over to millioner danskere har fået en test hidtil, og med de stigende smittetal ser det ikke ud til, at arbejdsbyrden bliver mindre.

Danske Bioanalytikere vil blandt have visitationerne tilbage, som betyder, at de praktiserende læger skal i spil, og der dermed skal ligge en lægelig vurdering bag, når en person får foretaget en coronatest.

Det er Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, enig i. 

“Enhver kan gå ind og booke sig til test. Det er ressourcespild. Man skal ikke testes flere gange om ugen, hvis man ikke har symptomer eller har været eksponeret. Men det er et borgerpolitisk ønske," udtaler hun til Ugeskrift for Læger.

Ved et pressemøde den 15. september sagde Sundhedsminister Magnus Heunicke, at det fortsat er en del af den danske strategi, at alle skal kunne blive testet.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich kan ikke se, hvordan de praktiserende læger skal kunne løfte opgaven med at visitere til coronatests. De bruger i forvejen mange ressourcer på at besvare corona-spørgsmål og anmodninger om tests. Det betyder, at de almindelige patienter må stå i kø længe, og det resulterer i, at flere lægehuse oplever stress og sygemelding af medarbejdere, konstaterer han. 

Stigende smittetal

I går kom det frem, at der sammenlagt over de seneste par døgn, er sket en stigning. Smitten bevæget sig tættere på de 1.000, og i alt 823 danskere er blevet smittet i løbet af de seneste to døgn.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.