Foto: Shutterstock

Overlæge: Coronatest giver ingen mening

Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, mener, at ‘det er ressourcespild’

“Har jeg mon corona?” 

Hvis du er det mindste i tvivl eller blot er nysgerrig, så kan du blive tjekket. Alle kan i dag booke en test på Coronaprøver.dk, skriver Ugeskrift for Læger.

Men det giver ingen mening, siger flere lægefaglige personer.

Sådan lyder det blandt andet fra Martina Jürs, formanden for Danske Bioanalytikere, der kan fortælle om en faggruppe, der har arbejdet i døgndrift det sidste halve år. Over to millioner danskere har fået en test hidtil, og med de stigende smittetal ser det ikke ud til, at arbejdsbyrden bliver mindre.

Danske Bioanalytikere vil blandt have visitationerne tilbage, som betyder, at de praktiserende læger skal i spil, og der dermed skal ligge en lægelig vurdering bag, når en person får foretaget en coronatest.

Det er Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, enig i. 

“Enhver kan gå ind og booke sig til test. Det er ressourcespild. Man skal ikke testes flere gange om ugen, hvis man ikke har symptomer eller har været eksponeret. Men det er et borgerpolitisk ønske," udtaler hun til Ugeskrift for Læger.

Ved et pressemøde den 15. september sagde Sundhedsminister Magnus Heunicke, at det fortsat er en del af den danske strategi, at alle skal kunne blive testet.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich kan ikke se, hvordan de praktiserende læger skal kunne løfte opgaven med at visitere til coronatests. De bruger i forvejen mange ressourcer på at besvare corona-spørgsmål og anmodninger om tests. Det betyder, at de almindelige patienter må stå i kø længe, og det resulterer i, at flere lægehuse oplever stress og sygemelding af medarbejdere, konstaterer han. 

Stigende smittetal

I går kom det frem, at der sammenlagt over de seneste par døgn, er sket en stigning. Smitten bevæget sig tættere på de 1.000, og i alt 823 danskere er blevet smittet i løbet af de seneste to døgn.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne