Foto: Shutterstock

Overlæge: Coronatest giver ingen mening

Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, mener, at ‘det er ressourcespild’

“Har jeg mon corona?” 

Hvis du er det mindste i tvivl eller blot er nysgerrig, så kan du blive tjekket. Alle kan i dag booke en test på Coronaprøver.dk, skriver Ugeskrift for Læger.

Men det giver ingen mening, siger flere lægefaglige personer.

Sådan lyder det blandt andet fra Martina Jürs, formanden for Danske Bioanalytikere, der kan fortælle om en faggruppe, der har arbejdet i døgndrift det sidste halve år. Over to millioner danskere har fået en test hidtil, og med de stigende smittetal ser det ikke ud til, at arbejdsbyrden bliver mindre.

Danske Bioanalytikere vil blandt have visitationerne tilbage, som betyder, at de praktiserende læger skal i spil, og der dermed skal ligge en lægelig vurdering bag, når en person får foretaget en coronatest.

Det er Klinisk lektor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, Gitte Kronborg, enig i. 

“Enhver kan gå ind og booke sig til test. Det er ressourcespild. Man skal ikke testes flere gange om ugen, hvis man ikke har symptomer eller har været eksponeret. Men det er et borgerpolitisk ønske," udtaler hun til Ugeskrift for Læger.

Ved et pressemøde den 15. september sagde Sundhedsminister Magnus Heunicke, at det fortsat er en del af den danske strategi, at alle skal kunne blive testet.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich kan ikke se, hvordan de praktiserende læger skal kunne løfte opgaven med at visitere til coronatests. De bruger i forvejen mange ressourcer på at besvare corona-spørgsmål og anmodninger om tests. Det betyder, at de almindelige patienter må stå i kø længe, og det resulterer i, at flere lægehuse oplever stress og sygemelding af medarbejdere, konstaterer han. 

Stigende smittetal

I går kom det frem, at der sammenlagt over de seneste par døgn, er sket en stigning. Smitten bevæget sig tættere på de 1.000, og i alt 823 danskere er blevet smittet i løbet af de seneste to døgn.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.09.20 Sundhed
  Disse danskere skal have hurtigere psykiatrisk vurdering

  En ny aftale skal hjælpe syddanskere, der primært lider af stress, angst og depression i let til moderat grad med at få tid til psykiatrisk vurdering indenfor 14 dage.

 • 21.09.20 Sundhed
  Endnu en aftale på plads om forhåndskøb af COVID-19-vaccine

  For en måned siden blev der indgået aftale med Astra Zeneca om leverancer af vacciner til 2,4 mio. borgere i Danmark, hvis vaccinen godkendes. Nu har EU-Kommissionen på EU-landenes vegne forhandlet en aftale mere på plads, der potentielt indebærer mulighed for at købe ca. 3,7 mio. doser vacciner til Danmark. Flere aftaler er på vej.

 • 21.09.20 Sundhed
  Nyt pressemøde om coronasituationen i Aarhus

  Der indkaldes til pressemøde i Aarhus om den øjeblikkelige COVID-19-situation i Aarhus. Smittetrykket er kraftigt stigende i byen.

 • 19.09.20 Sundhed
  23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

  Virksomheder og forskere samarbejder i tre nye, store projekter om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost. Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, støtter med sammenlagt 23 millioner kroner.

 • 19.09.20 Sundhed
  Kommune roser borgerne: Her holdes smittetallet i ro

  Smittetallet i Vejle Kommune ligger nogenlunde stabilt omkring de 30, efter at tallet den sidste uges tid har været helt oppe på 38. Det viser, at borgerne har taget smitten alvorligt, ladet sig teste og passer på med afstand og hygiejne.