Pårørendebrev til ledelsen på Lottehjemmet

Sådan skrev en gruppe pårørende til ledelsen af Lottehjemmet i februar 2014.

9. februar 2014

Til OK-fondens bestyrelse

Sendt som e-mail til: [email protected]

Pleje- og omsorg under forandring.

Læs historien om en ny ledelse, der på rekordtid slog Thyra Frank's Lottekultur ihjel. 
 
 

 

Formand: Michael Brostrøm


Næstformand: Inger Marie Bruun-Vierø


Bestyrelsesmedlem: Birgitte Németh


Bestyrelsesmedlem: Anne-Mette Winther Christiansen


Bestyrelsesmedlem: Poul Erik Christiansen


 

cc: Direktion: Paul Erik Weidemann, Eva Lunding Olsen

cc: Forstander Charlotte Andreasen (e-mail: (fjernet af redaktionen))  

 

Vedr.: Plejehjemmet Lotte

Det er med stor beklagelse, at vi har fundet det nødvendigt at skrive dette brev, men som nærmeste til beboerne på Lotte kan vi ikke længere stiltiende se på den udvikling, der finder sted.

På trods af at der er afholdt to møder med forstander Charlotte Andreasen, har vi som pårørende desværre oplevet en stadig forværring af situationen for beboerne.

Det er som om, at fokus udelukkende er på økonomi. Vi oplever et totalt fravær, når det handler om ledelsesmæssige visioner og prioriteringer i forhold pleje og omsorg. Liggesår, overmedicinering, manglende hygiejne er blot nogle af eksemplerne på et uacceptabelt fald i kvaliteten.

De mange fyringer og den store utryghed, vi mærker hos beboerne, de pårørende og personalet, medvirker naturligvis heller ikke til at sikre, at den kærlighed, omsorg og kvalitet i plejen, der altid har været Lotte’s kendetegn, kan fastholdes.

Lotte står overfor den største forandring nogensinde med flytningen af alle beboerne over i helt nye rammer. I den situation er der naturligvis et stort behov for tryghed, omsorg og kontinuitet, så vi kan sikre, at også de svageste af beboerne kan overkomme de store forandringer, de står over for. Derfor er det vanskeligt at forstå, hvorfor man i denne situation vælger at udskifte så stor en del af de medarbejdere, som beboerne kender og er trygge ved.

De faste afløsere bruges ikke mere, og der hentes vikarer fra vikarbureau, som er helt fremmede for beboerne, og som ikke kender deres behov og vaner. Det er særligt problematisk om natten, hvis beboerne vågner.

Som pårørende er vi også bange for, at disse mange fyringer betyder et farvel til den særlige "Lotte-ånd, som jo var en væsentlig årsag til, at vi netop valgte Lotte til vores kære - en ånd som i videst muligt omfang bør bevares. Det handler først og fremmest om den kærlighed og omsorg som også bør være drivkraften på det nye Lotte - uanset de økonomiske rammer. 

Udover fyringerne har vi også bemærket en nedprioritering af måltiderne og kvaliteten af de valgte råvarer i en grad, som ikke er rimelig, selv ikke under reducerede økonomiske vilkår. Der virker ikke som om, at der længere er forståelse for, at gode og smagfulde måltider øger livskvaliteten for beboerne. I stedet har vi oplevet, at maden kommer fra dåser og at selv højtiderne og fødselsdage ikke længere bliver prioriteret. Måltiderne har altid været noget helt centralt på Lotte, og hvis man i sin spareiver ikke længere kan prioritere ordentlig mad, lagkage ved fødselsdage, kaffe efter maden, osv., så er der tydeligvis tale om en skæv og uforståelig prioritering. 

Det drejer sig således ikke kun om økonomi, men lige så meget om menneskelig indstilling og ambition. Lotte handler om mennesker og derfor må de menneskelige hensyn naturligvis altid komme først.

Vi har som pårørende følt det som et privilegium, at vores nærmeste bor på Lotte, og er en del af den særlige ånd, som Lotte er kendt for. Det ønsker vi at bevare og arbejde for.

Plejehjemmet Lotte har længe været et fyrtårn for OK-fonden. Vi har derfor efter vores bedste opfattelse en fælles interesse i at fastholde den position for Lotte. Vi er klar over, at nogle af ovennævnte forhold også blev rejst på det seneste pårørendemøde, men det er vigtigt for os at understrege behovet for, at det haster med at få skabt ro og tryghed på Lotte. Vi ser frem til næste møde, hvor vi forventer, at ledelsen præsenterer en vision og en plan for, hvorledes Lotte - også i fremtiden - kan forblive et særligt plejehjem, hvor også vi som pårørende kunne tænke os at bo. Det haster!

 

Venlig hilsen

De pårørende til beboere på Plejehjemmet Lotte

Lisbet Frandsen, Lone og Niels Frandsen, Anders Majnlund Jørgensen, Lissa, Annette Sauer, Allan Pedersen, Marianne Kragh, Vibeke Majnlund, Nils Wang, Ulla Wang

Sisse Dal, Anette Gjerris, Trine Schouw, Jens Rimmer, Olauf Spur,Anette, Jesper og Søren Sass

Emneord: Lotte-sagen, Lottehjemmet, Plejehjemmet Lotte, OK-Fonden
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.08.14 Helen Westen-Jensen
  Plejehjemmet Lotte.

  Jeg besøgte Plejehjemmet Lotte sidste år. Netop for at lære noget og suge de gode ting til mig. Jo- jeg var skeptisk , jeg vidste jo ikke hvad jeg skulle over og opleve. Men hold da op, Thyra Frank havde med sin ledelses metode gjort et rigtigt flot stykke arbejde igennem årene. Hun beviste ,at med kærlighed til ældre mennesker og en omsorg og ikke mindst tålmodighed og især det nok vigtigste , syntes jeg SYNLIG LEDELSE. Det var ikke moderne rum og fine teknologiske ting jeg fik at se, men en menneskevarme man sjældent møder. Her var tid til den lille snak som er så vigtigt for mennesker. Her fik man lov at komme med sin mening om tingene og sine små historier om dagen og vejen. og ved I hvad ? der var sørme nogen der lyttede og tog del i deres tanker. På hvor mange plejehjem i Danmark tror I at personalet og især ledelsen tager sig tid til det ? næppe mange for der skal løbes stærkt siges der . Jeg tror snarere at det er et prioriterings spørgsmål man som personale skal stille sig hver eneste dag. Hvad er vigtigt ud over de ting som selvfølgelig skal gøres for at opretholde den fysiske pleje af beboerne. Men den psykiske pleje er også meget vigtig ellers visner mennesker og taber livsgnisten. Sker dette så kan jeg love jer for at det bliver et meget trist og tungt arbejde. Så hold liv i gnisten på vores ældre medborgere- det kommer også jer selv som personale tilgode i sidste ende. Det gjorde man på Lotte i Thyra´s tid. Snakkede hyggede sang spiste dejlig mad som man i et stykke tid forinden kunne nyde duften af. Lyde fra køkkenet. En dejlig have. Værelserne var ikke store og toiletforholdene ikke super moderne- men hvad gør det. Jeg snakkede med en af beboerne. Hun fortalte mig at hun havde været ansat i en stor ledende stilling og hun havde haft en stor smuk lejlighed. Jeg spurgte hende Hvorfor? hun så havde valgt at komme på Lotte , når hun nu gennem tiderne havde været meget bedre vant materielt. Svaret var- her er der liv og en god og tryg stemning- her har jeg det godt og trives. Så pyt med det der var engang, jeg har præcis det jeg har brug for nu. Det svar giver da en lidt at tænke over.Jeg gad vide om omtalte dame stadig er tilfreds ? Det er en katastrofe at man fra OK fonden ikke har haft mere tilsyn med hvad der skete på Lotte efter Thyra Frank fratrådte. Nu er Lotte et helt almindelig plejehjem. Personalet løber stærkt rundt og menneske kærlighed og varme og små snakke er der ikke så meget tid eller overskud til mere. Det varer nok heller ikke så længe ,så er det kølemad og rød saftevand. Istedet for hjemmelavet mad og rødvin. Trist at man ikke er klogere.
  Jeg nåede da heldigvis at suge nogle af de gode ting til mig og dem prøver vi på vores plejehjem at få indført. Her er vi nemlig meget opmærksomme på hvordan vores beboere trives.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 12.08.20 Ledelse
  Anders Bondo Christensen stopper som formand for lærerne

  Formand for Danmarks Lærerforening (DLF) Anders Bondo Christensen meddelte i går, at han stopper som formand ved afslutningen af DLF’s kongres om seks uger.

 • 10.12.14 Velfærd
  Samarbejde med OK-fonden skal undersøges

  Ældre- og Sundhedsudvalget har bedt om et konkret samarbejdsoplæg fra OK-fonden om Margrethecentret i Maribo.

 • 09.02.12 Velfærd
  Ældrekommissionen: Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem

  Kommission om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem (Ældrekommissionen) har i dag fremlagt 43 konkrete anbefalinger til, hvordan man kan styrke livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem. Kommissionens opgave har været at komme med anbefalinger til, hvordan man kan styrke de ældres livskvalitet, når de kommer på plejehjem.