Par får fri proces til at gå i kødet på forsørgerpligt

Østre Landsret skal vurdere, om S-R-SF-regeringen brød loven, da den indførte gensidig forsørgerpligt.

Var det inden for grundlovens rammer, da den daværende S-R-SF-regering sidste år med opbakning fra Folketinget indførte den såkaldte gensidige forsørgerpligt for ugifte samlevende par?

Det skal Østre Landsret tage stilling til, efter at Civilstyrelsen har bevilget fri proces, så fire samlevende par kan få prøvet sagen omkostningsfrit, skriver Jyllands-Posten.


De fire par har ifølge Jyllands-Posten rejst en erstatningssag på vegne af en gruppe på omkring 170 kontanthjælpsmodtagere mod Beskæftigelsesministeriet og parrenes respektive hjemkommuner - Herning, Favrskov, Gribskov og Jammerbugt.

Parrene mener, at regeringen og flertallet af Folketinget brød tre konkrete punkter i loven, da de indførte forsørgerpligten, der betød, at en ugift samlevende kontanthjælpsmodtager ikke længere kunne få fuld kontanthjælp, men skulle forsørges af sin samlever. 

Hidtil har kun gifte været forpligtede til at forsørge hinanden, og sagsøgerne mener ikke, at lovgiverne uden videre kan udvide denne forpligtelse til papirløse par, hvor den ene partner er på kontanthjælp.

Et af de fire par, der nu får deres konkrete sag afprøvet, er Ewa Møller og Bo Lyngvig fra Sønder Felding i Herning Kommune.

Hun var på kontanthjælp, og han skulle til at forsørge hende og hendes to børn ud af sin løn som værkstedsleder.

I sidste øjeblik blev Ewa Møller reddet af et flexjob, men parret havde allerede forberedt sig på at flytte fra hinanden på grund af den pressede økonomi.

- Målet er at få slået fast, at politikerne ikke kan pålægge to voksne, selvstændige mennesker, som nok bor sammen, men som har hver sin økonomi, at de skal forsørge hinanden, siger Ewa Møller til Jyllands-Posten.

Forsørgerpligten for de ugifte par har skønsmæssigt berørt 12.000 par.

Loven skabte dog så voldsom kritik, at Folketinget i fjor afskaffede den, inden den blev fuldt indfaset.

/ritzau/

Emneord: Gensidig forsørgelsespligt, Grundloven, Retssag, Østre Landsret, Civilstyrelsen, Fri Proces
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også