Patientforening: Patienter skal inddrages i behandlingen

Ifølge Danske Patienter er det en fordel for alle, når patienter får indflydelse på deres egen behandling.

Inddragelse af patienter og den enkeltes behov er et langt sejt træk, men det er vejen frem for sundhedsvæsnet. 

Sådan lyder det fra direktør Morten Freil fra paraplyorganisationen Danske Patienter. 

- I gamle dage kom folk på sygehuset med bare en lungebetændelse og skulle have antibiotika. Men i dag har den typiske patient flere sygdomme og samtidig større forventninger til behandlingen, siger han. 

Derfor er han glad for, at Danske Regioner nu har startet en proces, hvor de tager afsæt i, hvad der er vigtigt for patienterne. 

- Der er erfaringer fra hundredvis af forsøg rundt i landet på at inddrage patienter i behandlingen, erstatte stuegang med personlige møder mellem patient og pårørende og med at droppe faste besøgstider. 


- De gode eksempler skal bare bredes ud. Vi skal ud af en projektkultur, hvor en masse ildsjæle laver gode, men små forsøg. Regionerne skal gå foran med nogle behandlingsforløb, der inddrager patienter og pårørende, siger Morten Freil.

Han peger også på, at det for kommunerne handler om at aktivere patienterne mere i lønligt håb om at spare hjemmepleje. 

- Men uden en ordentlig dialog på forhånd med patienterne om for eksempel genoptræning hjemme får patienten det ikke gjort. Man skal kende patientens behov og finde en behandling, der passer individuelt, siger han. 

Selvom det kræve ekstra tid i første omgang, tror han på, at der er økonomiske fordele ved at styre efter den enkeltes behov i forbindelse med behandlingen:

- Før man laver endnu en operation for slidgigt i knæene, så find ud af, om patienten har et liv, som gør det muligt at bruge den ekstra tid på at at kombinere træning, kostomlægning og vægttab, som kan forebygge en operation og i øvrigt har andre gunstige effekter end at gavne knæene. 

Inddragelse af patienterne skal drøftes på en national konference i oktober, og Danske Regioner vil præsentere en plan i april 2015. 

 
Emneord: Borgerinddragelse, Sundhed, Forebyggelse, Hospitaler, Behandling, Patienter
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.