Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock
Foto: Andrzej Rostek/Shutterstock

Blev fyret efter kun 8 dage for denne 'fejl' på arbejdspladsen: Nu er 170.000 kroner på vej til lønmodtageren

Penge og økonomi

30/06/2025 09:43

Lukas Andreas

Medarbejderen blev fyret efter kun 8 dage.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

”Sådan gør vi ikke her”.

Det var beskeden fra chefen, da et HK-medlem for nylig blev fyret efter kun 8 dages ansættelse på en vestsjællandsk tandklinik, som er en del af en større landsdækkende kæde.

I forbindelse med opsigelsen henviste arbejdsgiveren til, at den ansatte havde fortalt kollegerne, hvad hun fik i løn. Men en fyring med den begrundelse er et klart brud på ligelønsloven, som giver alle lønmodtagere ret til at fortælle om sin løn til hvem som helst.

Derfor har medlemmet nu fået tilkendt en godtgørelse på 170.000 kroner, svarende til knap 5 måneders løn.

Formand for HK Privat, Kim Jung Olsen, er tilfreds med det klare udfald af sagen.

"Vi hører ind i mellem fra medlemmer, at chefen beder dem om ikke at fortælle om deres løn til kollegerne - for eksempel som en bemærkning under lønforhandlingen. Det er i sig selv forkert, men at gå så langt som at fyre en medarbejder for at fortælle om sin løn er helt uacceptabelt og groft misbrug af ledelsesretten. Derfor er jeg glad for, at vi har sat foden ned og sat en tyk streg under, at ansatte er i deres gode ret til at tale med hinanden om løn," siger han.

Trods klar lovgivning på området er mange privatansatte HK’ere ikke bevidste om deres ret. Det viser en rundspørge, som Epinion lavede for HK Privat i 2024. Her svarer kun hvert andet medlem ’ja’ til, at de er af den opfattelse, at de gerne må tale med kollegerne om løn.

HK Privat opfordrer alle til at tale om løn på arbejdspladsen. Særligt som forberedelse til lønsamtalen, siger Kim Jung Olsen.

"Jo mindre man ved om de forskellige lønninger på arbejdspladsen, jo sværere er det at forholde sig kritisk til sin egen løn. Og så kan man gå rundt i den tro, at man får en fin og fair løn, selvom ens arbejdskraft måske er mere værd. Det har vi set flere eksempler på," siger han.

"Der er kun én, der vinder på, at løn er tabu, og det er arbejdsgiver. Dem, der på den anden side taler om deres løn, de hjælper sig selv og kollegerne til at få mere i løn," siger Kim Jung Olsen

Fakta: Få ved, at de må tale om deres løn

Kilde: Rundspørge om løn og lønåbenhed foretaget af Epinion blandt 1044 medlemmer af HK Privat, 2024.

Den konkrete sag fra Vestsjælland er et brud på ligelønsloven, hvor det bl.a. lyder, at en lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold til hvem som helst (§ 2 a.). En arbejdsgiver må desuden ikke afskedige en lønmodtager, fordi lønmodtageren har videregivet oplysninger om løn (§3).

Mest Læste

Annonce

Ads by MGDK