Maxim Manturov, chefanalytiker hos Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24.
Maxim Manturov, chefanalytiker hos Freedom Finance Europe, der står bag handelsplatformen Freedom24.

Guld er i et bull-marked, og ingen kigger. Men det burde du måske

Penge og økonomi

10/04/2024 15:00

Redaktionen

Guldprisen har slået rekord, men danskerne er ligeglade. I et overspændt og skævvredet aktiemarked, hvor mange eksperter forventer geopolitiske risici og forhøjet inflation de næste mange år, ligner det ellers en stærk redningskrans til usikre tider. Det skriver Maxim Manturov, der er chefanalytiker hos Freedom Finance Europe, om her.

Normalt trækker det overskrifter, når en aktivklasse slår rekord i prisen og det tekniske setup signalerer et bull-marked. Men det har været beskedent for guldet denne gang.

Guld er nemlig gået af mode blandt de private investorer, for det har været en ualmindelig kedelig tilværelse at være guldinvestor, når man sammenligner med det brede aktiemarked. 

De unge kan slet ikke drømme om at købe guld. De køber udbytte- og tech-aktier eller bitcoin. De voksne køber de brede aktieindekser, Novo Nordisk og obligationer, efter at renterne ser mere attraktive ud. 

Men når ingen interesserer sig for guld, er der også færre sælgere tilbage – og det betyder, at prisen nemmere skubbes op. 

I 2022 så vi rekordfald i obligationskurserne, og dem køber man jo netop for at beskytte sig mod krak i markederne. Det har gjort flere investorer opmærksomme på, at selv obligationer har risici - særligt når der er inflation. Guldprisen faldt også, men den steg hurtigt til samme niveau igen, og er altså nu på vej mod nye højder. 

For dig der kigger efter noget defensivt til at supplere i porteføljen, tjener guld et godt formål. I Danmark har vi foreløbigt været heldige med knap så høj inflation som mange andre steder. Men i det meste af verden, har den været så høj, at privatinvestorer har genopdaget guld som en sikring mod inflation. I Sydamerika og Afrika har de fleste lande haft to til tre-cifrede inflationsrater. Også i Europa oplevede adskillige lande tocifrede rater (Wiki). 

Læg dertil at geopolitiske risici normalt øger efterspørgslen på guld, da det anses som en sikker investering. Krigen i Ukraine holder ved og spændingerne mellem Rusland og Nato øges, Israel-Hamas-krigen frygtes at spredes til flere lande, og Kina-Taiwan-konflikten spøger i kulissen. De geopolitiske spændinger er usædvanligt høje, og det forventes ikke at ændre sig lige foreløbigt – og det får normalt centralbankerne til at hæve deres beholdning af guld, så prisen går op. 

Fra 2000 til 2011 mere end seksdobledes guldprisen fra omkring 300 til 1900 dollar. Jeg siger ikke, at det kommer til at ske igen, men med geopolitiske konflikter, obligationsfald og inflationen frisk i hukommelsen, står dette glemte marked som en stærk kandidat til at indgå som et solidt defensivt supplement i en portefølje, formentlig i en længere årrække frem, hvor de fleste eksperter også forventer at aktiemarkederne vil være markant mere volatile end de plejer. 

Det er naturligvis ikke noget jeg kan garantere, for ingenting er sikkert, når du investerer. Guldprisen kan såmænd også falde. Men det gamle mundheld om at du altid kan købe et skræddersyet jakkesæt i luksusklassen for én ounce guldmønt, har indtil videre holdt vand.

Mest Læste

Annonce