Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu er det lige om lidt: 5 tips til at få op mod 10.000 kroner ekstra i fradrag på årsopgørelsen

Penge og økonomi

08/03/2024 06:57

J. Bøgen

Den officielle dato er mandag d. 11. marts, men det er ikke utænkeligt, den bliver tilgængelig tidligere ...

Hvis der er en ting, der er lige så sikkert, som at Elon Musk foretager sig besynderlige ting mindst et par gange om året, så er det, at SKATs hjemmeside bliver presset til det yderste i løbet af marts.

Det varierer, hvornår årsopgørelsen for det forgangne år er klar, men i år er den officielle dato d. 11. marts - altså nu på mandag.

Det kan sagtens være, der bliver åbnet for årsopgørelsen før den tid, da det kommer an på, om Skattestyrelsen er færdig med deres test af systemet før tid, men uanset hvad skal vi i hvert fald allerede nu til at tænke over de ting, vi skal have ændret.

For i det digitale samfund, Danmark nu en gang er, bliver langt størstedelen af vores informationer automatisk sendt til Skattestyrelsen, men det er altså ikke alt, der når frem. Det betyder, at vi selv skal ind og taste, og det er altså en god idé at sætte noget tid af til det.

Euroinvestor har nemlig allieret sig med direktør i TaxHelper, Aske Buemann, og han giver fem tips til ting, du måske skal ændre i årsopgørelsen, som potentielt kan give dig op til 10.000 kroner ekstra!

Det manuelle kørselsfradrag

Befordringsfradraget, eller kørselsfradraget, er en af de mest benyttede fradrag blandt danskerne. SKATs hjemmeside gør det endda ganske simpelt at udregne dette fradrag, da man via en beregner kan indtaste sin bopæl og sin arbejdsadresse, og så bliver afstanden ellers automatisk regnet ud for dig.

Alligevel er det også et af de fradrag, allerflest danskere glemmer at få tjekket igennem på årsopgørelsen, fortæller Aske Buemann - og det er der ellers god grund til at gøre.

For SKATs beregner udregner nemlig ikke nødvendigvis den afstand til dit arbejde, du faktisk kører. Hvis du for eksempel bor et sted, hvor den hurtigste rute på en motorvej er længere i kilometer end den korteste rute gennem byen, vælger SKATs beregner den korteste i kilometertal.

Ifølge revisionshuset BDO er 40.000 danskere er gået glip af op mod 680 mio. kr. i kørselsfradrag de seneste år, så der er godt grund til at vælge den rute, man faktisk kører, i stedet for den, SKAT foreslår.

Omlægning af lån og køb/salg af bolig

Der var godt gang i omlægningen af boliglån i 2023, og var du en af de mange tusinde, der omlagde dit lån, bør du være opmærksom på de gebyrer, du betalte til banken og realkreditinstituttet.

De kan nemlig være fradragsberettigede.

Ifølge Aske Buemann skal man som borger selv indberette gebyrer som garantiprovision og differencerenter, og vi taler altså om fradrag på op til 20.000 kroner.

Det er imidlertid nogle relativt ukendte fradrag, og derfor er der mange, der risikerer at snyde sig selv på årsopgørelsen.

Aktietab

I løbet af coronatiden kom der en sand eksplosion i antallet af danske investorer.

Om det skyldtes kedsomhed, mere overskud til at sætte sig ind i den verden, eller noget helt tredje er egentlig ligegyldigt, men hvis du ikke har haft helt så stort held med dine investeringer, som du havde ønsket, kan du få fradrag for tabet.

Nogle investeringer bliver automatisk indberettet til SKAT, men en bestemt type aktier bliver ikke indberettet. De mindre aktier på vækstbørsen First North.

Her er det op til dig selv at indberette tab og gevinster og angive fradraget.

Rejser og kurser i ind- og udland

Siger rejsefradraget dig noget? Hvis ikke, er du bestemt ikke alene.

Ifølge Epinion går næsten en million danskere glip af netop dette fradrag hvert eneste år, og det betyder med andre ord, at næsten en million danskere snyder sig selv for ekstra luft i økonomien.

Fradraget gælder, hvis du har været på rejse, kursus eller konference med dit arbejde, og det gælder også, selvom dit arbejd har betalt for både mad og overnatning.

Ifølge Aske Buemann kan man få op til 5.000 kr. i fradrag hver uge. Det kræver blot, at man har overnattet ude og været væk i mere end 24 timer.

Renter på lån optaget i Danmark hos en udenlandsk bank

Banker som Bank Norwegian, Ferratum og Santander Consumer Bank er ikke danske, selvom de har filialer herhjemme. Det betyder, at de ikke automatisk sender dine oplysninger til SKAT.

Det er derfor op til dig selv at rette i årsopgørelsen og indberette renterne på disse lån.

Og det er vigtigt at gøre, for der kan være tale om særdeles store beløb.

Mest Læste

Annonce