PET dropper fogedforbud men: Scharf skrev under på tavshedserklæring

Med tilbagevirkende kraft ønsker PET at ophæve forbud mod bogen "Syv år for PET".

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har tirsdag anmodet Københavns Byret om at ophæve fogedforbuddene og beslaglæggelsen af bogen "Syv år for PET" med virkning fra 9. oktober klokken 03.12. Tidligere PET-chef Jakob Scharf har forpligtet sig til at underrette PET, inden han videregiver oplysninger.

Læs mere om PET bogen og forbuddet her

Forlag nægtede PET adgang til at læse afslørende bog inden udgivelse. Så greb PET til fogedforbud. Overblik her

Anmodningen gælder tilsyneladende samtlige forbud, som PET har fået nedlagt, herunder mod forlaget People's Press, journalist Morten Skjoldager, en række boghandlere samt JP/Politikens Hus A/S.
 
Anmodningen skyldes ifølge PET, at dagbladet Politiken i strid med forbuddet valgte at optrykke hele bogen 9. oktober.
 
Scharf skrev under på tavshedserklæring hos PET
Tidligere PET-chef Jakob Scharf har skrevet under på, at han skal indhente PET's godkendelse, hvis han på noget tidspunkt ønsker at videregive oplysninger i forbindelse med bogprojekter og lignende. 
 
Det skriver Berlingske og Politiken tirsdag.
 
Da Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev bekendt med, at bogen "Syv år for PET" af journalisten Morten Skjoldager var på vej, tog PET per brev kontakt til Scharf og mindede ham om, hvad han havde skrevet under på. 
 
Det skete ifølge Berlingske 16. september i år - få dage efter, at blandt andre DR havde omtalt bogen, der efter planen skulle udgives 17. oktober.
 
I brevet fra PET til Scharf fremgik det, at han har forpligtet sig til at forelægge eventuelle oplysninger, han havde givet, for efterretningstjenesten, så man kunne undersøge, om der var klassificerede eller på anden måde fortrolige oplysninger.
 
Det fremgår af et brev, som PET efterfølgende sendte til forlaget People's Press, og som Berlingske har fået indsigt i. 
 
Scharf selv bekræfter over for Berlingske, at han modtog et brev fra PET. Men over mail skriver han, at han finder det rigtigst, at det er PET, der besvarer spørgsmål vedrørende PET's egne henvendelser.
 
Ifølge Politiken skrev Scharf under på tavshedserklæringen i marts 2013.
 
PET's tidligere operative chef Hans Jørgen Bonnichsen mener, at Jakob Scharf har "skudt sig selv i foden" ved at underskrive tavshedserklæringen.
 
- Det sætter unægtelig sagen i et noget andet lys. Der står direkte, at videregivelse af oplysninger til bogudgivelser skal godkendes af PET, siger Bonnichsen til Politiken.
 
Men lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing tror, at myndighederne får svært ved at bruge erklæringen mod Scharf. 
 
- Tavshedspligt er tavshedspligt, og den kan du ikke udvide. Så principielt kan man ikke indgå den slags aftaler, siger Bønsing til Politiken.
 
Torsdag 6. oktober nedlagde Københavns Byret fogedforbud mod bogen på foranledning af PET. To dage senere udgav Politiken bogen som særtillæg. 
 
PET ønsker for nuværende ikke at kommentere de nye oplysninger. 
 
/ritzau/
Emneord: PET, Jakob Scharf, Fogedforbud, Bøger
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 20.09.18 Velfærd
  Velfærd i udvikling med mere OPS

  Folkemødet er en arena med sin egen komplekse økologi og navigationsvilkår. Det er derfor tid til, at du allerede nu planlægger næste år, hvis du vil have succes, siger projektleder på OPS-Scenen Steen Houmark. Den 24/9 udgiver han bogen ”Velfærd i udvikling” – Et folkemødeprojekt.

 • 28.08.17 Ledelse
  Ny bog sætter fokus på det vi ikke taler om: kærlighed og ensomhed i arbejdslivet

  Det er ikke nødvendigvis noget, vi taler åbent om – at føle sig ensom på sin arbejdsplads eller den betydning kærlighed i arbejdslivet har, men det er vigtigt at forholde sig til det.

 • 16.01.17 Ledelse
  Ny bog om distribueret ledelse: Ingen leder står alene

  Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.

 • 22.08.13 Ledelse
  Ny bog: Konflikter og vold – en faglig udfordring

  Social- og sundhedsassistenter, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere er blandt de faggrupper, der oftest bliver udsat for trusler og vold på jobbet. Det kan have alvorlige konsekvenser både for den medarbejder, det går ud over, og for hele arbejdspladsen. Hent viden om og værktøjer til at forebygge konflikter og vold på arbejdspladsen i ny bog fra det landsdækkende initiativ Vold som Udtryksform.