Lollandshus-sagen: Plejehjemsleder skal for retten efter dødsfald

En 51-årig tidligere plejehjemsleder i Aalborg skal i retten, anklaget for groft at have forsømt sit arbejde.

Kvinden var leder på Plejehjemmet Lollandshus, da en 85-årig dement kvinde den 29. oktober 2014 faldt ud af sin seng og døde, mens hun var fastspændt til en stofsele.

Anklagemyndigheden mener, at plejehjemslederen undlod at indhente den krævede tilladelse fra kommunen til fastspændingen. Hun iværksatte heller ikke et øget tilsyn af den fastspændte kvinde og hun gav heller ikke personalet nærmere instruktioner omkring fastspændingen. Det oplyser P4 Nordjylland.


Kvinden var uden tilsyn i mindst fire timer, inden hun blev fundet hængende ud over sengen i sin sele. Kvinden blev kørt på sygehuset, mens hun stadig var i live. Hun døde senere på sygehuset. Den præcise dødsårsag er ikke blev offentliggjort.

Efterfølgende blev to ledere på plejehjemmet fyret - og kommunen indførte regler om fast vagt ved urolige ældre, der spændes fast i sele.

Anklagemyndigheden kræver den tidligere plejehjemsleder straffet med en bøde.

- Der er ikke praksis for at idømme fængselsstraffe i den slags sager, forklarer anklager Susanne Hansen fra Nordjyllands Politi til P4 Nordjylland.

Sagen behandles i retten den 18. august.

Lollandshus har iøvrigt været skueplads for et andet tragisk dødsfald. Den 28. naj i år faldt en 90-årig dement mand ud af et vindue på plejehjemmet - og døde senere af sine kvæstelser. Dette dødsfald er undersøgt og konklusionen blev, at alle gældende instrukser er blevet fulgt.

Emneord: Lollandshus, Plejehjem, Ledelse, Forsømmelse, Plejehjemsbeboere
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.07.15 A.E.
  Tvangsfiksering

  Jeg undres, hvordan kan "kommunen" indføre regler om tvangsfikseren, når der er gældende lovgivning ?

  Er kommuner og offentlige ansatte hævet over gældende lovgivning ? tænker jeg.

  Citater : Kapitel 3 Tvangsfiksering og anvendelse af fysisk magt

  Tvangsfiksering

  Stk. 4. Det er en forudsætning for den lægelige ordination, at lægen på grundlag af patientens aktuelle tilstand har vurderet nødvendigheden af tvangsfiksering, og at anvendelse af andre midler, for eksempel øget tilsyn, har vist sig utilstrækkelig eller uigennemførlig som følge af patientens tilstand.

  § 21. En patient, der er tvangsfikseret med bælte, skal have fast vagt.

  Stk. 2. En fast vagt er en hertil udpeget sygeplejerske, plejeperson eller andet kvalificeret personale, som ikke samtidig har andre arbejdsopgaver end at tage sig af den eller de bæltefikserede patienter.

  Stk. 3. Den ansvarlige læge skal tilkaldes straks efter, at tvangsfiksering med bælte er taget i anvendelse, og træffe afgørelse om, hvorvidt det fortsat er påkrævet at anvende tvangsmidlet.

  Kilde : https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=134495

  Hvorfor blev retningslinierne groft tilsidesat ?

  Tvangsfiksering uanset hvor det foregår kræver fast vagt ! tænker jeg.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også