Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

11.500 kroner i bøde: Nu advarer politiet mod disse elcykler

Politi

06/03/2024 07:24

J. Bøgen

Hvis man ikke er opmærksom på det, når man køber, risikerer man at bryde loven.

Færdselsafdelingen i Sydøstjyllands Politi har på det seneste konstateret, at flere og flere unge erhverver sig en såkaldt Fatbike – en type af el-cykel - over nettet.

Desværre viser det sig også, at en del køber modeller, der ikke er lovlige i Danmark. 

”For nyligt standsede vi to af disse Fatbikes, hvor det viste sig, at de begge kunne køre over 40 km/t, uden der blev trådt i pedalerne. I sådanne tilfælde er der ikke længere tale om en el-cykel men en stor knallert,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund, og fortsætter:

”Det betyder også, at der stilles krav til typegodkendelse, kørekort, registrering, styrthjelm og forsikring.”

Femcifret bøde

Kontrollen af de to Fatbikes medførte i begge tilfælde bøder for i alt 11.500 DKK, og at køretøjerne ved en ny standsning vil blive konfiskeret, da de ikke er typegodkendte.

De ulovlige Fatbikes og andre typer af ulovlige el-cykler kan kendetegnes ved, at de ikke er CE-mærket eller typegodkendt, samt at de ofte kan køre, uden pedalerne betjenes. Derudover har motoren ofte en effekt, der overstiger 250 watt, som er max ydeevne for el-cykler i Danmark.

”Vi vil gerne bede forældre og unge mennesker om at tjekke en ekstra gang om den el-cykel, de er ved at købe over nettet, rent faktisk er lovlig i Danmark,” siger Vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund.

I Danmark er der to lovlige versioner af el-cykler

 • Almindelige el-cykler, der ikke kan køre mere end 6 km/t, uden der trædes i pedalerne, og som kun kan hjælpe op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Cyklerne skal overholde maskindirektivet, være CE-mærket og max have en effekt på 250 watt. Der er ingen krav om alder, hjelm eller forsikring.

 • Speed pedelecs, der er en særlig hurtig form for el-cykel. Disse kan køre op til 20 km/t, uden der trædes i pedalerne, og op til 45 km/t, når man træder i pedalerne. Ved brug af speed pedeles er der blandt andet krav om brug af hjelm, aldersbegrænsning, kørekort og forsikring.

Almindelige el-cykler
 1. Der må kun være én motor på cyklen

 2. Motoren må kun hjælpe til, når der trædes i pedalerne. Nogle el-cykler har dog en såkaldt "gå-assistent", der kan trække med op til 6 km/t. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper mv.

 3. Motoren må max give effekt på 250 watt

 4. Motoren må kun hjælpe til op til 25 km/t. Derefter skal den slå fra

 5. For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler

 6. Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Speed pedelecs
 1. Det er forbudt at køre på speed pedelec, hvis du er under 15 år

 2. Hvis du er 15-17 år, skal du have kørekort til lille knallert eller have taget kørekort til bil efter reglerne om kørekort til 17-årige

 3. Hvis du er 18 år eller derover, er der ikke krav om kørekort

 4. Du skal køre efter cykel-reglerne. Dvs. at du skal køre på cykelstien, hvis der er cykelsti og følge cyklistsignaler og –skiltning

 5. Du skal køre med cykelhjelm. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du bruger en særlig speed pedelec-hjelm (godkendt efter NTA 8776), som beskytter hovedet bedre end en almindelig cykelhjelm

 6. Du skal køre med lys på cyklen hele døgnet

 7. Du må ikke have passagerer med på speed pedelec, og du må ikke have cykelanhænger bagpå

 8. Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for euforiserende stoffer

 9. Når du kører på speed pedelec, er du erstatningsansvarlig for skader, du forvolder, på samme måde som hvis du kører andre motordrevne køretøjer, fx knallert eller bil

 10. Du skal have tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring og altid medbringe din præmiekvittering.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Find flere gode råd til blandt andet køb af el-cykler og sikker kørsel på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.

Mest Læste

Annonce