Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

30 millioner kroner i bøde til til dansk gigant - har muligvis brudt 225 sanktioner

Politi

02/01/2023 14:23

J. Bøgen

Undersøgelsen har stået på i fem år.

Den danske industrigigant Danfoss har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder og skal betale en bøde på cirka 30 millioner.

Forliget er indgået på grund af 225 mulige sanktionsbrud over en årrække på cirka fire år fra 2013 til 2017.

Det skriver det amerikanske finansministerium i en pressemeddelelse.

Mere specifikt handler sagen om en konto i amerikansk bankfilial i De Forenede Arabiske Emirater. I 225 tilfælde skulle netop den konto nemlig være blevet brugt til at modtage betaling fra lande som Sudan, Syrien og Iran.

De tre nævnte lande, og flere andre for den sags skyld, er omfattet af vidtrækkende amerikanske sanktioner

På sin engelsksprogede hjemmeside har Danfoss skrevet følgende meddelelse:

Danfoss har indgået forlig om at betale $4.379.810 til OFAC (the U.S. Department of the Treasury Office of Foregin Assets) for øjensynligt at have brudt sanktioner forbundet til OFACS økonomiske sanktionsprogammer angående Iran, Syrien og Sudan.

Ingen af de solgte produkter var underlagt sanktioner eller eksportkontroller. De øjensynlige overtrædelser er sket, da et datterfirma accepterede betalinger indbetalt til en amerikansk bankkonto i De Forenede Amerikanske Emirater fra og til kunder i de sanktionerede jurisdiktioner.

(...)

Ifølge OFAC er der ikke fundet noget bevis for, at Danfoss velvidende accepterede betalinger med det formål at forsøge at omgå sanktioner. OFAC udtaler, at Danfoss hurtigt handlede på at tage fat om de grundlæggende årsager til problemet, velvilligt samarbejdede med OFAC og også introducerede nye og mere effektive interne kontroller og procedurer for at undgå en lignende episode i fremtiden.

Danfoss har ikke haft nogen forretninger med Iran siden november 2018. Den sidste forsendelse til Iran blev leveret i januar 2019.

Industrigiganten skriver ligeledes, at de selv tog kontakt til de amerikanske myndigheder i oktober 2017 om de mulige overtrædelser, og at de amerikanske myndigheder ikke har fundet indikationer på, at 'Danfoss bevidst accepterede betalinger med det formål potentielt at omgå sanktioner'.

I forliget lyder det dog, at de amerikanske myndigheder allerede var klar over Danfoss' mulige sanktionsbrud, da virksomheden henvendte sig. Derfor betragtes sagen ikke som en "frivillig offentliggørelse".

Solgte dele til våbenskib til Rusland

Forliget i USA er ikke første gang den seneste tid, at Danfoss er blevet involveret i sager omhandlende sanktioner.

I maj kunne DR Nyheder afsløre, at varmevekslerfabrikken Ridan, som er ejet af Danfoss, i flere år har haft den russiske flådes skibe på kundelisten.

Danfoss bekræftede dengang, at Ridan har solgt og leveret varmevekslere til byggeriet af to store våbentransportskibe i 2017 på værftet Vympel.

Sagen fik det danske selskab til at iværksætte en undersøgelse.

I selvsamme sag kom det sidenhen frem, at stålplader, der også var blevet solgt via Ridan til Rusland, var blevet produceret i Danmark.

Mest Læste

Annonce