Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danmark stævnet: 26 grønlændere kræver 3.375.000 kroner

Politi

16/02/2023 09:35

J. Bøgen

Spørgsmålet er, om Danmark har brudt menneskerettighederne.

Det er ikke ligefrem hverdag, at en stat bliver stævnet for brud på menneskerettighederne. I hvert fald ikke i Norden.

Ikke desto mindre er det sket netop i dag - og det er faktisk Danmark, der nu kan se frem til et krav om godtgørelse.

26 grønlændere har nemlig stævnet den danske stat for netop brud på menneskerettighederne, og de kræver hver en godtgørelse på 125.000 kroner, fordi deres ret til familieliv er blevet krænket.

Samlet bliver det et krav om godtgørelse fra den danske stat på 3.375.000 kroner.

Det skriver DR.

Retten til at kende sin far

Helt præcist handler hele sagen om retten til juridisk faderskab.

Den ret blev nemlig først indført i Grønland mange år efter, den blev indført i Danmark, og det betød, at grønlandske børn født uden for ægteskab ikke havde mulighed for at kende deres far.

Retten blev først fuldt indfaset i Grønland i 1974, og det betyder, at grønlandske børn født for da hverken havde ret til at vide, hvem deres far var, ikke var berettiget til at arve og ikke havde ret til at tage hans efternavn.

Samtidig havde mænd ingen faderskabsforpligtelse overfor børn født uden for ægteskab.

I Danmark blev retten indført allerede tilbage i 1938 - der skulle altså gå 36 år, før det også kom til at gælde i Grønland.

Advokat ikke i tvivl

Det er advokatfirmaet Ehmer Pramming, der repræsenterer de 26 grønlændere, og advokatfuldmætig Albert Gunnarsen er ikke i tvivl om, hvad sagen bør ende med.

"Vores klienter er blevet diskrimineret på grund af, at de er født i Grønland. Danske børn havde ret til at få fastslået et juridisk faderskab. Det havde grønlandske børn ikke. Derfor er de blevet diskrimineret, fordi de er grønlændere og diskrimineret på baggrund af deres ret til familieliv," siger han til DR.

Mest Læste

Annonce