Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dansk forskning viser: Disse cyklister er mere fornuftige end andre

Politi

05/02/2024 10:49

J. Bøgen

Er det også din erfaring?

Opfører du dig pænt og ordentligt i cykeltrafikken?

Og lader du dig ikke distrahere af sms’er og opkald fra telefonen?

Hvis du kan svare ja til de spørgsmål, er der en vis sandsynlighed for, at din cykel er drevet af el.

Det viser en ny undersøgelse fra DTU, hvor mere end 500 cyklister har svaret på spørgsmål om alt fra distraktioner, opførsel og personlighed i og uden for trafikken.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at el-cyklister kender til flest trafikregler, begår færre forseelser i trafikken og generelt udviser mest positiv adfærd. Derudover er el-cyklister også mere opmærksomme på distraktioner i trafikken.

Undersøgelsen kæder også geografiske kendetegn på de to typer af cyklister. Konklusionen er, at el-cyklister er i højere grad kvinder, som bor i mindre byer, og som generelt cykler længere ture. Til gengæld er der generelt flest mænd, som bor i større byer, på traditionelle cykler.

Kan bidrage til bedre forhold

Formålet med undersøgelsen har været at skaffe viden, som kan bruges til at udvikle strategier til at højne sikker brug af elcykler, står der i undersøgelsen.

Ifølge direktøren for Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag, skal den slags viden altid hilses velkommen.

"Det er mere nødvendigt end nogensinde før, at flere danskere vælger cyklen. Til det formål er ny viden altid et godt værktøj, for det gør os i stand til bedre at forstå, hvordan vi gør livet på cykelstierne lettere. De seneste år er elcyklers popularitet steget eksplosivt, og derfor er det også godt, at vi får mere viden på dette område," siger han.

I Gazelles testcenter for elcykler i Søborg, hvor man kan komme forbi og stifte bekendtskab med elcykler, før man tager tegnebogen op af lommen, er daglig leder Tomas Pedersen helt enig.

"Mange af dem, som kommer forbi vores testcenter, har lidt betænkeligheder ved fart og sikkerhed. Går det mon for stærkt? Hvordan føles bremserne? Det hjælper altid, når man først kommer op at sidde og prøver elcyklen af, og så ser det jo også ud til, at danskerne tager den øgede opmærksomhed og omtanke med ud på cykelstierne," siger han.

I 2023 kunne Vejdirektoratet fortælle, at elcyklen er godt på vej til at blive danskernes foretrukne cykel – og dermed overhale salget af traditionelle cykler.

Mest Læste

Annonce