Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

FDM advarer: Denne type biler har store sikkerhedsproblemer

Politi

24/03/2023 08:34

Jens Asbjørn Bøgen

Der kører mange af dem rundt på de danske veje.

Mens nødbremser, fartbegrænsere og airbags de senere år har forbedret sikkerheden i personbiler markant, må man ofte se langt efter samme udstyr, når man sidder bag rattet i en varebil.

De populære kassevogne har generelt et ringere niveau af sikkerheds- og assistentsystemer, og flere mangler ligefrem basalt sikkerhedsudstyr som nødbremse.

Det viser en ny stor Euro NCAP-test af 18 populære varebiler.

Det europæiske sikkerhedssamarbejde har sideløbende med testene af personbiler de senere år testet sikkerheden i varebiler - ofte med dybe panderynker til følge. Hvor testen tidligere har set bilernes kollisionssikkerhed efter, er der denne gang fokus på assistent- og sikkerhedssystemerne.

Og selvom der er små forbedringer at spore, er sikkerheden langt fra niveauet i personbiler.

Ingen topkarakterer

Euro NCAP giver ikke varebilerne stjerner, men har i stedet udarbejdet en firetrinskala (Platin, Guld, Sølv og Bronze), alt efter hvor godt bilerne klarer sig.

Af de 18 biler klarer ingen sig til Platin, mens kun to klarer sig til bedømmelsen Guld. Til gengæld falder kun én bil, Nissan Interstar, igennem og kan derfor ikke anbefales.

”Varebiler er for mange en arbejdsplads, og derfor er det vigtigt, at sikkerheden er så god som muligt. Både for fører, passager og medtrafikanter. Derfor er det ikke godt nok, at det ikke går hurtigere med at forbedre varebilernes sikkerhed. Især når det gælder assistentsystemer som automatisk nødbremse eller selehuskere, der relativt nemt vil kunne gøres til standardudstyr i bilerne,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.

Euro NCAP vil de kommende år skrue op for testkravene til varebiler. Blandt andet skal de fra 2026 have de samme velfungerende sikkerhedssystemer som personbiler for at opnå topkarakter.

Men også ved at stille krav til bilernes kollisionssikkerhed er der noget at hente for både varebilerne og for hårde og bløde medtrafikanter.

”Varebiler er ikke indblandet i flere trafikulykker end personbiler. Men når ulykker sker, er risikoen for alvorlige skader på medtrafikanter større. Det skyldes dels varebilernes størrelse, dels deres ofte høje samlede vægt på op til 3,5 tons, og derfor rammer de hårdt. Det kan man mindske ved at forbedre bilernes konstruktion, men den største gevinst vil man opnå ved at udstyre bilerne med assistentsystemer, der enten helt kan afværge, at en ulykke sker eller mindske de kræfter, der udløses. Det vil gøre en enorm forskel,” siger Søren W. Rasmussen.

Mest Læste

Annonce