Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige

Hver anden bilist er plaget af dette: Kan koste liv i trafikken

Politi

09/05/2024 13:53

J. Bøgen

Har du også været udsat for det?

Hvert år er træthed hos bilister årsag til trafikulykker, men til trods for det, fortæller halvdelen af danske bilister, at de har oplevet at være så trætte bag rattet, at de enten har haft svært ved at holde øjnene åbne, eller er faldet i søvn et kort øjeblik.  

I en undersøgelse svarer 43 procent, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne, mens de har kørt bil, mens hele otte procent beskriver, at de har været faldet i søvn et kort øjeblik.

Undersøgelsen er lavet af Kantar Public for Gjensidige.  

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker fandt i en analyse fra 2020 frem til, at træthed med sikkerhed var årsag til otte procent af de ulykker, man undersøgte i analysen.

Efterlyser selvjustits

For Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige, giver den høje andel af bilister, der har oplevet træthed bag rattet anledning til at indskærpe fokus på større selvjustits, inden man sætter sig ind i sin bil.  

“Det er en bekymrende stor andel, der har oplevet at være så træt bag rattet, at de har svært ved at holde sig vågne, og selvom træthed naturligvis er noget, der kan opstå under kørslen, så har man som bilist et ansvar for, at man er frisk nok til at køre bil, inden man begiver sig ud i trafikken,” siger han.  

Undersøgelsen viser også, at danskernes foretrukne forebyggelse af træthed er at holde hyppigere pauser, mens også høj musik, samtaler og kaffe eller energidrik er populært blandt trætte bilister. Men det er ikke alt, der er lige effektivt, når trætheden først er indtruffet, lyder det fra Henrik Sagild.  

“Selvom det måske virker intuitivt at drikke koffeinholdige drikke eller skrue op for musikken for at holde sig vågen, så er det to ting, der blot giver en kortvarig opfriskning, og ikke som sådan afhjælper trætheden. Det gør derimod pauser, og anbefalingen er derfor også, at man, om muligt, kører ind til siden og tager en pause eller måske endda en kort lur, hvis man ikke føler, at man er i stand til at holde sig vågen og fokuseret på trafikken.”  

Havarikommisionens gode råd

  • Er du ved at blive træt, så skift chauffør eller tag en powernap på 15-20 minutter.

  • Kaffe eller læskedrik med koffein hjælper kun kortvarigt. Det hjælper ikke f.eks. at skrue op for radioen eller åbne vinduerne.

  • Tegn på træthed er f.eks. at du blinker ofte, har svært ved at fokusere, gaber eller ikke kan huske den sidste kilometer.

  • Du må ikke ignorere dine tegn på træthed og tro, at du nok skal klare den – det kan gå helt galt.

Det viste undersøgelsen

Er nogle af følgende ting sket for dig, mens du var fører af en bil? Gerne flere svar 

Jeg er faldet i søvn i længere tid - 0 procent 

Jeg er faldet i søvn et kort øjeblik - 8 procent 

Jeg har haft svært ved at holde øjnene åbne - 43 procent 

Andet - 2 procent 

Ingen af ovenstående - 53 procent

Hvordan bekæmper du træthed bag rattet? 

Jeg drikker kaffe - 15 procent 

Jeg drikker energidrik - 7 procent 

Jeg hører høj musik - 27 procent 

Jeg sørger for at føre samtaler med passagerer/andre - 23 procent 

Jeg holder hyppigere pauser for at strække benene og få frisk luft - 35 procent 

Jeg kører ikke i bil når jeg er træt - 37 procent 

Andet - 8 procent 

Ved ikke - 3 procent 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i august og september 2023.

Mest Læste

Annonce