Foto: Dyrenes Beskyttelse
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Mystisk massedød blandt fugle i Aalborg - nu er årsagen fundet

Politi

28/04/2023 15:24

J. Bøgen

Det er mildest talt noget, der vækker forargelse.

Siden februar er Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 blevet væltet af anmeldelser om syge fugle i området nær Østre Anlæg i Aalborg. Nu viser det sig, at fuglene er døde af forgiftning.

Nordjyllands Politi meddeler i en pressemeddelelse, at de efterforsker sagen, efter undersøgelser har vist, at fugle er blevet forgiftet med giftstoffet ved navn chloralose.

Dyrenes Beskyttelse er dybt forargede fundene, lyder det i en pressemeddelelse fra organisationen.

”Vores værste frygt om, hvad det er der sker med fuglene i Aalborg, er blevet bekræftet. Dyrenes Beskyttelses frivillige dyrereddere og Falck har nu i månedsvis måtte nødaflive syge krager, måger og småfugle i massevis i området omkring Østre Anlæg, og så viser det sig, at der efter alt at dømme står mennesker bag. Det er dybt forargeligt, at nogen kan finde på at lægge gift ud til fugle. Og når jeg tænker over omfanget af dette overgreb mod dyrene, bliver jeg ærlig talt helt mundlam, siger Inger Lund Overgaard, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Frygt for fugleinfluenza

Dyrenes Beskyttelse har løbende indleveret fugle til undersøgelse hos Fødevarestyrelsen, men da undersøgelser fra styrelsen viste, at der ikke var tale om fugleinfluenza, meldte Inger Lund Overgaard i sidste uge dødsfaldene til Nordjyllands Politi som en mulig faunakriminalitet. Hun roser politiet for at tage sagen alvorligt.

”Vi vil gerne takke Nordjyllands Politi for at rykke så hurtigt på sagen efter anmeldelsen. Det er forbilledligt i lyset af, at forbrydelser mod fauna og flora generelt kan være svære at opklare og ofte bliver nedprioriteret,” siger Inger Lund Overgaard 

I februar registrerede Dyrenes Beskyttelse for første gang det stigende antal af henvendelser om syge fugle i og omkring Østre Anlæg i Aalborg. Det drejede sig om kragefugle og måger.

Måtte aflives på stedet

Dyrenes Beskyttelse frivilliges dyrereddere og samarbejdspartner Falck fandt som regel fugle i en god konstitution, altså med veludviklet brystmuskulatur og fin og velholdt fjerdragt, men som alligevel lå syge på jorden. Der var ikke synlige skader på fuglene.

Fuglene var så dårlige, at dyreredderne umiddelbart kunne samle fuglene op og aflive dem.

Der blev indsamlet døde fugle til undersøgelse for fugleinfluenza, men det blev afvist efter undersøgelse via Fødevarestyrelsen. Miljøstyrelsen, som undersøger såkaldt faldvildt, har efterfølgende haft flere af fuglene til undersøgelse for giftstoffer.

Her endte de frosne fugle til undersøgelse på Københavns Universitet, som kunne afsløre, at fuglene var blevet forgiftet af med giftstoffet chloralose.

Det præcise antal af de formodede fugledrab er ukendt. Men Dyrenes Beskyttelses vagtcentral har oprettet 161 sager om nødstedte eller syge fugle i postnummer 8000 fra 1. februar til 13 april i år. Det er fire gange så mange sager som samme periode i 2022.  

Mest Læste

Annonce