Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Næsten 200.000 danske ofre i 2023: Ny undersøgelse viser mangler i beskyttelsen

Politi

09/10/2024 09:52

J. Bøgen

Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Næsten 200.000 danskere blev i 2023 ramt af it-kriminalitet, og en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd understreger behovet for at intensivere indsatsen mod digital svindel på tværs af myndigheder, organisationer og virksomheder.

"Alt for mange danskere bliver ofre for it-kriminalitet, og samfundets forebyggelse af digital svindel skal styrkes betydeligt. Der er brug for et mere effektivt samarbejde på tværs af myndigheder, organisationer og virksomheder. Som borger kan man gøre en del for at beskytte sig mod it-kriminalitet, men der er også behov for, at myndigheder, banker, teleselskaber og techvirksomheder arbejder tættere sammen, så danskerne bliver bedre beskyttet," siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Flere myndigheder, organisationer og virksomheder har allerede et tæt samarbejde i kampen mod digital svindel – især når it-kriminaliteten har fundet sted.

Men den nye undersøgelse påpeger, at myndighederne kan arbejde mere proaktivt om at forebygge it-kriminalitet – gennem både regulering og politiske tiltag på området.

En opdateret cyber- og informationssikkerhedstrategi kunne være springbrættet for at styrke indsatsen mod it-kriminalitet:

"Samfundets forebyggelsesindsats skal op i gear, for de it-kriminelle finder konstant på nyt. Et tættere og mere agilt samarbejde mellem myndigheder skal sikre, at lovgivningen og forebyggelsen følger med de aktuelle og fremtidige digitale trusler. Der er brug for en tydeligere ansvarsfordeling blandt myndighederne og nye tekniske løsninger for at beskytte borgerne mod svindelforsøg. Vi bør undersøge mulighederne for bedre og hurtigere udveksling af data om kriminalitetsmønstre på tværs af myndigheder, banker, teleselskaber og organisationer," siger forebyggelseschef i Det Kriminalpræventive Råd, Tania Schimmel. Hun tilføjer, at det er vigtigt, at staten har en central og koordinerende rolle.

Techgiganter skal tage ansvar

Den nye undersøgelse slår fast, at der også er brug for, at techgiganterne bag de sociale medier tager mere ansvar, og at den eksisterende lovgivning håndhæves mere konsekvent. Det skal f.eks. sikres, at de sociale medier fjerner og blokerer ulovligt indhold.

"Der er brug for, at de sociale medier tager og pålægges mere ansvar for at mindske digital svindel. De skal fjerne ulovligt indhold og gøre langt mere for at forhindre, at ulovligt indhold dukker op på deres platforme. Der er i høj grad brug for, at techbranchen indgår i forpligtende samarbejde med myndighederne," siger Tania Schimmel.

Derudover skal der tages nye tekniske løsninger i brug for bedre at beskytte borgerne mod digital svindel og øge sikkerheden online: 

"Vi skal sætte ind med flere tekniske løsninger, der kan fjerne problematisk indhold, så it-kriminelles falske telefonopkald, svindel-sms’er og fuphjemmesider blokeres. Bankerne skal sikre løsninger, der bedre kan identificere svindelforsøg. Bankerne og teleselskaberne er ved at udvikle flere tiltag mod digital svindel, og vi ser frem til en øget indsats," siger Tania Schimmel.

Den nye undersøgelse indeholder spørgeskemabesvarelser fra 1.000 danskere over 18 år. Størstedelen af danskerne er usikre på, hvor de finder hjælp, hvis de udsættes for digital svindel, og mere end hver femte dansker føler sig utilstrækkeligt beskyttet mod it-kriminalitet.

"Det er afgørende, at danskernes digitale kompetencer løftes. Der er brug for en mere målrettet indsats, der sikrer, at vi som borgere i højere grad tager de gode råd mod digital svindel til os. Mange tror, at de kan gennemskue forsøg på digital svindel, men alle – både mænd, kvinder, unge og gamle – kan blive offer for digital svindel. Kun få ofre anmelder it-kriminalitet, og vi ved, at mange føler skyld og skam. It-kriminaliteten skal frem i lyset, så vi som samfund kan beskytte os bedre mod den voksende trussel," siger Erik Christensen.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen ‘Ansvars- og rollefordelingen i forebyggelsen af IT-relateret økonomisk kriminalitet rettet mod voksne borgere’ fra 2024 er udarbejdet af analysefirmaet Moos-Bjerre Consultants for Det Kriminalpræventive Råd.

Undersøgelsen omfatter 1.000 spørgeskemabesvarelser fra et repræsentativt udsnit af danskere over 18 år. Samtidig bygger rapporten på interviews med 27 eksperter og aktører fra myndigheder, organisationer og virksomheder, der forebygger it-kriminalitet.

Undersøgelsen viser bl.a., at:

  • 54 pct. af danskerne er usikre på, hvor de finder hjælp og støtte, når de er blevet udsat eller forsøgt udsat for it-kriminalitet.

  • 22 pct. af danskerne føler sig ikke tilstrækkelig beskyttet mod digital svindel.

  • 63 pct. af danskerne ønsker, at råd og vejledning om digital svindel synliggøres mere. Kun 13 pct.  føler sig klædt på til at undgå it-kriminalitet.

Undersøgelsens anbefalinger til styrket forebyggelse af it-kriminalitet:

  1. Danskerne skal have mere viden om, hvordan de kan undgå digital svindel og, hvor de kan få hjælp, hvis de rammes af it-kriminalitet.

  2. Samarbejdet på tværs af myndigheder, virksomheder og organisationer skal styrkes: Flere aktører skal tage del i forebyggelsen; ikke mindst techgiganterne.

  3. De sociale mediers ansvar skal formaliseres via mere regulering og mere konsekvent håndhævelse.

  4. Ansvarsfordelingen blandt myndigheder, f.eks. ministerier og styrelser, skal tydeliggøres.

  5. Der er behov for øget deling af data om kriminalitetsmønstre på tværs af myndigheder, virksomheder og organisationer, så bekæmpelsen af it-kriminalitet bliver mere effektiv.

  6. Der skal sikres mere viden om de it-kriminelle, og hvordan de arbejder. Det Kriminalpræventive Råd vil sætte gang i yderligere forskning om de it-kriminelle på området.

Fakta om it-kriminalitet

  • I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel, hvilket bl.a. dækker snyd ved onlinehandel, misbrug af betalingskort og bedrageri på fx de sociale medier.

  • Alle, uanset køn og alder, kan blive ramt af it-kriminalitet.

  • Snyd ved online handel er den form for it-kriminalitet, flest danskere er ofre for. I 2023 blev 85.000 danskere snydt ved handel på falske webshops eller ved handel mellem privatpersoner, mens tallet var 64.000 i 2022.

  • 76.000 danskere blev i 2023 ofre for misbrug af betalingskortoplysninger mod 57.000 i 2022. Det er dermed den it-kriminalitetsform, som næstflest danskere udsættes for. 

  • 27.000 danskere blev udsat for kontaktbedrageri i 2023 mod 13.000 i 2022. Her manipuleres offeret til at overføre penge til en svindler, som vedkommende har fået kontakt med via mail, sociale medier eller datingssider. 

  • De fleste ofre har begrænsede tab, ofte under 3.000 kr., men en mindre andel mister flere hundrede tusinde kroner. Samlet løber tabet op i et trecifret millionbeløb.

  • Forholdsvis få ofre anmelder det, når de udsættes for it-kriminalitet. I 2023 var der 35.254 anmeldelser af it-relateret økonomisk kriminalitet.

Kilde: Offerundersøgelsen 2022 & 2023 og Rigspolitiet

Undgå digital svindel: Råd til borgere

  • Stop op, tag dig god tid og mærk efter, inden du klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt at undgå forhastede beslutninger.

  • Vær opmærksom på faresignalerne, hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt eller virker anderledes end normalt, og hvis du føler dig presset til at handle hurtigt.

  • Bekræft identiteten på den, du er i kontakt med. Brug myndighedernes officielle kanaler, f.eks. hovednummeret. Hvis det er en person, du kender, så ring selv op på det nummer, personen normalt bruger.

  • Få flere øjne på. Er du i tvivl, så tag dig tid til at spørge en, du kender, til råds.

  • Del aldrig personlige oplysninger som fx mit MitID eller personlige koder – heller ikke med familie og venner.

  • Hvis du bliver offer for svindel, så meld det til politiet og banken. Du kan bl.a. søge hjælp hos Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. 33 37 00 37 eller få anonym rådgivning hos Offerrådgivningens døgntelefon på 116 006. Hold dig orienteret om svindelforsøg med appen ‘Mit digitale selvforsvar’ og på sikkerdigital.dk.

Læs mere om it-kriminalitet på dkr.dk/it

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.